Chiny prowadzą dochodzenie w sprawie Danish Crown, Vion i Litera Meat
Chiny badają Danish Crown, Vion i Litera Meat pod kątem praktyk antydumpingowych w imporcie wieprzowiny.
Chiny badają Danish Crown, Vion i Litera Meat pod kątem praktyk antydumpingowych w imporcie wieprzowiny.
W 2023 r. każdy mieszkaniec Francji spożywał około 30,6 kg wieprzowiny.
KE poinformowała o możliwych cłach na chińskie pojazdy elektryczne i istnieją obawy o odwet na imporcie wieprzowiny z UE.
Hiszpański eksport produktów wieprzowych w pierwszym kwartale 2024 r. spadł o 11% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku.
KE opublikowała najnowszy miesięczny raport handlowy przedstawiający zmiany w imporcie i eksporcie unijnych produktów rolno-spożywczych w styczniu 2024 roku. Zgodnie z głównymi ustaleniami, unijny handel rolno-spożywczy wykazał wzrost.
Są to wiodący europejscy eksporterzy produktów wieprzowych do krajów trzecich w 2023 roku.
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął rekordowy poziom 70 431 mln euro w 2023 r., co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z 2022 r.
Eksport od stycznia do września wyniósł 999 000 ton, o 16% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
Parlament Europejski przyjął stanowisko do rozmów w sprawie nowych przepisów dotyczących oznaczeń geograficznych UE dla produktów rolnych.
Eksport wieprzowiny z UE spadł o 15% w 2022 r., w dużej mierze z powodu 40% spadku eksportu do Chin, głównego miejsca przeznaczenia.
Republika Korei uznaje ścisłe środki regionalizacji przyjęte przez UE w celu zwalczania ognisk afrykańskiego pomoru świń.
We Francji przeforsowano prawo zabraniające od1 października b.r. sprzedawania produktów roślinnych pod nazwą produktów mięsnych.
Sprawozdanie One Health UE: spadek liczby zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi i ognisk chorób przenoszonych przez żywność w 2020 r.
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął w 2020 r. rekordowy poziom, do czego przyczyniła się zagraniczna sprzedaż wieprzowiny i owoców.
Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.