Wzrost indeksów cen FAO dla wieprzowiny
W kwietniu najbardziej wzrosły międzynarodowe ceny wieprzowiny.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
W kwietniu najbardziej wzrosły międzynarodowe ceny wieprzowiny.
To już druga w tym roku partia mrożonego mięsa wieprzowego, która została zakupiona i przechowywana w rezerwach centralnych.
Hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych spadł w pierwszym kwartale o ponad 7%.
Tusze pochodziły z transportu żywych świń z Pulau Bulan w Indonezji.
Znaczny spadek liczby świń rzeźnych w Danii zmusił Danish Crown do przeprowadzenia poważnej restrukturyzacji i zamknięcia zakładu uboju w Sæby.
Chiński import wieprzowiny i podrobów w okresie styczeń-marzec był wyższy w relacji rok do roku.
W 2022 roku Niemcy wyeksportowały prawie 2,9 mln ton mięsa i produktów mięsnych, głównie do innych krajów Unii Europejskiej.
Wieprzowina, mimo spadku, pozostała wiodącym produktem mięsnym w eksporcie Unii Europejskiej.
Przewiduje się, że do 2030 roku globalne spożycie mięsa wzrośnie, przy czym można zaobserwować przesunięcie preferencji rynkowych z tradycyjnego mięsa na alternatywy roślinne.
Indeks cen mięsa FAO dla cen wieprzowiny w marcu nieznacznie wzrósł.
Niemcy spożyli o 2,8 kg mniej wieprzowiny.
W 2022 r. ubito 56,15 mln sztuk świń, co oznacza wzrost o 5,9% (+3,10 mln sztuk) w stosunku do 2021 r. i nowy rekord.
Niska liczba loch hodowlanych i afrykański pomór świń spowodują dalszy spadek produkcji wieprzowiny w UE w 2023 r. Dalszy spadek eksportu do Chin przyczyni się do zmniejszenia eksportu z UE.
Eksport wieprzowiny z USA utrzymał tempo - wynika z danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez U.S. Meat Export Federation (USMEF).
Prognozy USDA dotyczące światowej produkcji wieprzowiny do 2031 r.