Strona 3 - artykuły na temat mięso
Spadek światowej podaży wieprzowiny w 2024 r.
Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.
Jakość szynki pochodzącej od niekastrowanych samców
Konsekwencje zaprzestania kastracji dla częstości występowania szynek z wadliwą strukturą są słabo poznane. Badanie IFIP wykazało, że częstotliwość występowania tej wady wynosi około 19%.
Belgijska produkcja trzody chlewnej spada do najniższego poziomu od dziesięcioleci
Po raz pierwszy od dziesięcioleci w Belgii ubito mniej niż dziesięć milionów świń.
Europejskie inicjatywy obywatelskie w sprawie zamykania ferm zwierząt i etykietowania żywności
Komisja Europejska zarejestrowała dwie europejskie inicjatywy obywatelskie: „Stop okrucieństwu, stop ubojowi” i „Stop fałszywej żywności: Pochodzenie na etykiecie”.
Wpływ enzootycznego zapalenia płuc i pleuropneumonii świń na masę i chude mięso w tuszy
Jeden procent zmienionej objętości płuc wiązał się z obniżeniem zawartości chudego mięsa o 0,24%.
Chiny prowadzą dochodzenie w sprawie Danish Crown, Vion i Litera Meat
Chiny badają Danish Crown, Vion i Litera Meat pod kątem praktyk antydumpingowych w imporcie wieprzowiny.
Priorytety węgierskiej prezydencji UE w zakresie rolnictwa i hodowli zwierząt
Najważniejsze informacje z raportu na temat priorytetów węgierskiej prezydencji w UE w odniesieniu do sektora trzody chlewnej i rolnictwa.
Import wieprzowiny do Chin będzie nadal spadał
Oczekuje się, że tegoroczny import powróci do poziomów porównywalnych z tymi sprzed wybuchu afrykańskiego pomoru świń w Chinach.
Indeks cen mięsa FAO stabilny w czerwcu
Międzynarodowe ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły z powodu stałego tempa importu.
UE nakłada cła na import chińskich pojazdów elektrycznych
Nałożenie przez UE tymczasowych ceł wyrównawczych na import chińskich pojazdów elektrycznych może mieć konsekwencje dla eksportu europejskiej wieprzowiny
Stabilizacja francuskiej produkcji w 2024 r.
Po spadku w 2023 r., francuska produkcja wieprzowiny stabilizuje się w 2024 r.
Aktualności z rynku wieprzowiny w UE
Według AHDB, całkowita produkcja w UE odnotowała marginalny wzrost o 0,3% w pierwszym kwartale w porównaniu do 2023 roku.
Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem we Francji
W 2023 r. każdy mieszkaniec Francji spożywał około 30,6 kg wieprzowiny.
Ranking wiodących ubojni trzody chlewnej w Niemczech w 2023 r.
Trzy wiodące rzeźnie kontrolują ponad 58% całkowitego uboju w kraju.
FAO przewiduje spadek produkcji wieprzowiny w tym roku
Podczas gdy prognozuje się, że globalna produkcja mięsa drobiowego, wołowego i owczego w 2024 r. nieznacznie wzrośnie, oczekuje się, że produkcja mięsa wieprzowego spadnie.