Strona 20 - artykuły na temat mięso w Wiadomości
Chile: Produkcja wieprzowiny nadal rośnie
Jak wynika z najnowszego raportu Urzędu ds. Badań i Polityki Rolnej (Odepa), dotychczasowa produkcja wieprzowiny w tym roku nadal rośnie.
Umowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin
Chiny zakupiły produkty rolne o wartości ponad 23 miliardów dolarów, co stanowi około 71% swojego celu w ramach pierwszej umowy.
Wielka Brytania i Japonia podpisują historyczne porozumienie o wolnym handlu
Cła na wieprzowinę mają być stopniowo obniżane do 0%.
Burgery wegetariańskie: brak zmian w etykietowaniu produktów roślinnych
Posłowie odrzucili wszystkie propozycje dotyczące zastrzeżenia nazw związanych z mięsem dla produktów zawierających mięso.
EU: nowe regulacje w kontroli Trichinella
Nowe rozporządzenie zmienia pobieranie próbek, referencyjną metodę wykrywania i warunki przywozu w odniesieniu do zwalczania włośni.
UE: wnioski dotyczące strategii od pola do stołu
Po raz pierwszy cały system żywnościowy jest brany pod uwagę jako całość - od producentów po konsumentów.
Niemiecki eksport wieprzowiny do Chin podwoił się w pierwszej połowie 2020 roku
Jak radzi sobie przemysł rolno-spożywczy w Rosji po sześcioletnim embargu?
W ciągu ostatnich sześciu lat Rosja zmniejszyła import żywności o jedną trzecią - z 43,3 mld USD w 2013 r. do 30 mld USD w 2019 r. Import wieprzowiny skurczył się dziesięciokrotnie.
USDA publikuje plan działania dla Salmonella
Plan kieruje wysiłkami agencji w walce z patogenami przenoszonymi przez żywność.
UE i Chiny podpisują przełomowe porozumienie chroniące europejskie oznaczenia geograficzne
UE i Chiny podpisały dwustronną umowę o ochronie 100 europejskich oznaczeń geograficznych (OG) w Chinach i 100 chińskich oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej przed uzurpacją i naśladownictwem.
ASF w Niemczech: wpływ na ceny i handel wieprzowiną
Chiny, Korea Południowa, Japonia, Singapur i Argentyna to pierwsze kraje, które zamknęły swoje granice dla niemieckiej wieprzowiny po potwierdzeniu ASF.
Poparcie dla europejskiego znaku dobrostanu zwierząt
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE inicjatywa ministra dotycząca ogólnounijnego znaku dobrostanu zwierząt spotkała się z szerokim poparciem.
Jak SARS-CoV-2 ma się do bezpieczeństwa żywności?
Międzynarodowa Komisja ds. Specyfikacji Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) opublikowała swoją opinię naukową: „Opinia ICMSF na temat SARS-CoV-2 i jego związku z bezpieczeństwem żywności”.
W pierwszej połowie roku UE wyeksportowała prawie 3 mln ton wieprzowiny
Od stycznia do czerwca UE wyeksportowała 2 936 271 ton wieprzowiny.
Tajwan złagodzi ograniczenia w imporcie wieprzowiny i wołowiny z USA
Tajwan ma ustalić dopuszczalne poziomy pozostałości raktopaminy dla importowanej wieprzowiny.