Wpływ enzootycznego zapalenia płuc i pleuropneumonii świń na masę i chude mięso w tuszy
Jeden procent zmienionej objętości płuc wiązał się z obniżeniem zawartości chudego mięsa o 0,24%.
Jeden procent zmienionej objętości płuc wiązał się z obniżeniem zawartości chudego mięsa o 0,24%.
W jaki sposób atrofia małżowin nosowych i oddziaływanie B. bronchiseptica na rzęski wpływają na występowanie S. suis i zespołu zaburzeń oddechowych świń?
Mycoplasma hyopneumoniae bierze udział w większości koinfekcji układu oddechowego świń. Jak ona oddziałuje na organizm i czym to skutkuje?
Omówienie różnych zmian wywołanych przez PRRSV, PCV2, wirusa grypy świń i koronawirusa oddechowego świń.
Koronavirus COVID-19 ostatnio pojawił się na pierwszych stronach gazet. W tym artykule dokonujemy przeglądu różnych chorób wywoływanych przez tę rodzinę wirusów u świń, pamiętając, że do tej pory nie potwierdzono zakażenia koronawirusam świń u ludzi.
Szacowane straty związane z samą M.hyopneumoniae tylko i M. hyopneumoniae w połączeniu z PRRSV były jednymi z czterech wyzwań zdrowotnych z najwyższą średnią szacowanej straty dla wszystkich świń w badanej populacji.
Przekrojowe pobieranie próbek (w różnych grupach wiekowych podczas jednej wizyty) ma tę zaletę, że pozwala na szybkie uzyskanie wyników badań.
Interakcja między M. hyopneumoniae i gospodarzem sprawia, że M. hyopneumoniae jest jednym z naważniejszych czynników w chorobach układu oddechowego świń.
Uważa, że sam TTSuVs bezpośrednio nie wywołuje żadnej choroby, ale mogą one nasilać przeieg koinfekcji i stanowić czynniki wyzwalające dla chorób takich jak PCVDs i PRDC.
Występowanie zapalenia opłucnej jest wyjątkowo często stwierdzane u tuczników przy uboju. Ostatnie dane wskazują na wystepowanie u 12,5% tuczników w Wielkiej Brytanii, 26% w Hiszpanii, do 41% w Norwegii.