Światowa produkcja mięsa wzrosła o 45% w ciągu ostatnich 20 lat
FAO opublikowało "Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2022".
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
FAO opublikowało "Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2022".
Spożycie i produkcja wieprzowiny zacznie się zmniejszać w ciągu najbliższych dziesięciu lat ze względu na kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.
ASF nadal jest kluczowym czynnikiem determinującym światową produkcję mięsa wieprzowego.
Najnowszy raport dotyczący szacunków zbiorów kukurydzy i soi wykazał niewielkie zmiany w stosunku do raportu październikowego. Najważniejsze z nich to spadek zbiorów w Unii Europejskiej oraz wzrost zapasów końcowych dla Brazylii i Ukrainy.
Wzrost importu wynika po części z 4% spadku produkcji.
W porównaniu do wrześniowego raportu wyróżniają się spadkiw prognozach produkcji i eksportu w USA dla kukurydzy i soi, natomiast dla Ameryki Łacińskiej szacowane są wzrosty dla nasion oleistych w tych dwóch wskaźnikach.
Pogłowie świń w kraju jest mniejsze o prawie 10% niż w roku ubiegłym.
Niższe płace realne mają negatywnie wpłynąć na spożycie białka w czwartym kwartale 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku.
W największym tempie rozwija się branża świń. Wielkość produkcji wzrosła o 6,2% do 4,15 mln ton.
Globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2023 roku, podczas gdy eksport spadnie - podaje USDA.
Od stycznia do września Chiny wyprodukowały o 5,9% więcej wieprzowiny niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Jesienna edycja krótkoterminowej prognozy dla rynków rolnych UE w 2022 r. zapewnia wgląd w produkcję i handel roślinami uprawnymi.
Utrzymujące się wysokie koszty paszy i ASF nadal ograniczają wzrost produkcji wieprzowiny w UE.
Z 73,8 mln sztuk świń , 67,6 mln sztuk stanowiły świnie na tucz, natomiast 6,15 mln sztuk utrzymywano w celach hodowlanych.