Strona 11 - artykuły na temat import
Handel rolno-spożywczy w UE: wartość eksportu wieprzowiny wzrosła o 58% w I kwartale 2020 r.
W pierwszym kwartale 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 wzrósł o 4,7% w porównaniu do pierwszego kwartału 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19.
W kwietniu ponad połowa brytyjskiego eksportu wieprzowiny trafiła do Chin
Po raz pierwszy Chiny stanowiły w kwietniu ponad połowę eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z Wielkiej Brytanii. Ogólny eksport wzrósł, a ceny importowe pozostały wyższe niż w ubiegłym roku.
Chiny zawieszają import wieprzowiny z niemieckiej rzeźni przez COVID-19
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.
UE: Pomimo wyzwań, wieprzowina i inne produkty rolno-spożywcze odnotowały wzrost eksportu w lutym
Eksport wieprzowiny z UE do Chin był wyjątkowo wysoki w lutym. Podajemy wartości eksportowe i importowe pszenicy, zbóż i nasion oleistych.
Argentyński przemysł trzody chlewnej, branża z wieloma możliwościami w przyszłości
Chiny zezwalają na import jęczmienia w ramach umowy handlowej USA-Chiny
UE i Meksyk kończą negocjacje w sprawie nowej umowy handlowej
We wtorek po południu Unia Europejska i Meksyk zakończyły ostatni nierozstrzygnięty element negocjacji nowej umowy handlowej.
Narzędzie do śledzenia ograniczeń handlu żywnością
Nowe narzędzie opracowane przez IFPRI monitoruje ograniczenia w handlu żywnością i ocenia ich wpływ na dostępność żywności.
Przegląd zmian na światowym rynku mięsa w 2019 r. - FAO
Światowa produkcja mięsa spadła o 1,0 procent po dwóch dekadach stałego wzrostu. Światowy eksport mięsa wzrósł o 6,8 procent - najszybszy wzrost rok do roku od 2012 roku.
EU: rosnący import kukurydzy, soi i rzepaku
Globalne zapasy, obfite zbiory 2019/2020 w UE i dobre perspektywy w Ameryce na następne zbiory powinny pozwolić na zadowalającą podaż na rynku w nadchodzących miesiącach.
Chiny: ceny na rynku wieprzowiny spadają przez 7 tygodni z rzędu
Krótkoterminowe perspektywy dla rynków mięsa wieprzowego w UE - wiosna 2020 r
Pomimo wysokich cen, wzrost produkcji wieprzowiny będzie ograniczony przez ograniczenia środowiskowe i utrzymujące się ryzyko ASF. Ze względu na Covid-19 transport żywych zwierząt może być ograniczony.
Następne sześć miesięcy pod znakiem łańcuchów dostaw
Przypadkowe wstrząsy, takie jak pandemia COVID-19, poważnie zakłócają łańcuchy dostaw.