Światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu częściowo z powodu zmniejszonych zakupów z Chin
Według indeksu cen mięsa FAO, światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu, podczas gdy ceny innych mięs wzrosły.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.
Według indeksu cen mięsa FAO, światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu, podczas gdy ceny innych mięs wzrosły.
USDA przewiduje, że produkcja wieprzowiny w Chinach zmniejszy się w 2022 roku z powodu niskiego pogłowia świń, w tym loch.
Jak wyraża się rosnące zapotrzebowanie na większy dobrostan zwierząt w gospodarstwach?
Liczba świń w chowie ekologicznym wzrosła o 36% w latach 2010-2020 i stanowi nieco poniżej 1% całkowitego pogłowia świń.
Wartość eksportu wieprzowiny w pierwszych czterech miesiącach 2021 r. wzrosła o 10% w stosunku do ubiegłego roku.
Jak negocjowane są ceny świń na hiszpańskim rynku referencyjnym? Mercolleida reprezentuje rynek o największym uboju trzody chlewnej w Unii Europejskiej.
Według chińskiego rządu, lochy hodowlane w tym kraju osiągnęły 102% poziomu z końca 2017 roku.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polecenie Ministra Rolnictwa rozpoczęło pracę nad programem odbudowy gospodarstw po ASF.
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie nadal wzrastać w 2021 r., ponieważ dodatkowa produkcja w niektórych krajach UE z nadwyżką zrekompensowała spadek spowodowany ASF w Niemczech.
W 2020 r. spożycie produktów ekologicznych we Flandrii wzrosło o 14%, a ekologiczna produkcja wieprzowiny odnotowała znaczny wzrost.
Prognoza rolnicza OECD-FAO na lata 2021-2030 zapewnia wgląd w światową produkcję i konsumpcję wieprzowiny na następne dziesięć lat.
Produkcja przemysłowych mieszanek paszowych w UE pozostała stabilna w 2020 r. pomimo połączonego efektu rozprzestrzeniania się chorób zwierząt i pandemii COVID-19.
Zgodnie z danymi opublikowanymi przez USDA i opracowanymi przez amerykańską Federację Eksportu Mięsa (USMEF), napędzany imponującym wzrostem w wielu krajach, wartości eksportu wieprzowiny z USA pobiły poprzednie rekordy w maju.
Zgodnie z Indeksem Cen Mięsa FAO, w czerwcu notowania cen na wszystkie reprezentowane indeksy mięs wzrosły.
Między kwietniem a czerwcem 2021 r. nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, skłoniła małych i średnich producentów do likwidacji części pogłowia i ograniczonego zakupu prosiąt.