ARiMR: nabór na wsparcie „Inwestycji zapobiegających zniszczeniu potencjału produkcji rolnej”
Od 28 grudnia 2022 r. do 24 lutego 2023 r. ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.
Od 28 grudnia 2022 r. do 24 lutego 2023 r. ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie.
Do końca 2022 roku rosyjscy producenci wieprzowiny wyeksportują około 170 tys. ton produktów.
W ciągu dziesięciu lat o 43% zmniejszyła się też liczba ferm trzody chlewnej.
Eksport i import produktów rolno-spożywczych do UE rośnie we wrześniu 2022 r.
Liczba eksportowanych sztuk w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 10,78% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku.
Spadki dotyczą przede wszystkim produkcji kukurydzy na Ukrainie i w Unii Europejskiej, która będzie wymagała większego importu tego zboża, aby zrekompensować spadek podaży krajowej.
W porównaniu z listopadem 2021 r. łączna liczba świń spadła o 8,9% do 7,1 mln sztuk, co jest najniższym poziomem od dekady.
Białoruś pozwoli bez uwarunkowań na tranzyt zboża z Ukrainy przez własne terytorium.
FAO opublikowało "Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2022".
Posłowie osiągnęli wstępne porozumienie z rządami UE w sprawie nowego prawa dotyczącego wylesiania, które zobowiąże firmy do weryfikacji i wydania deklaracji.
Oczekuje się, że w perspektywie średnioterminowej produkcja roślin uprawnych w UE nieznacznie się zmniejszy, natomiast produkcja nasion roślin strączkowych i soi znacznie wzrośnie.
Spożycie i produkcja wieprzowiny zacznie się zmniejszać w ciągu najbliższych dziesięciu lat ze względu na kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.
W grudniu GUS zbiera dane statystyczne dotyczące hodowli świń i drobiu.