Strona 56 - artykuły na temat rynki-ekonomia w Wiadomości
UE przewiduje wzrost produkcji trzody chlewnej w 2020 r.
Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.
Podaż wieprzowiny w Chinach odbudowuje się po COVID-19
Rosnący w siłę rosyjski przemysł trzody chlewnej
UE: produkcja wieprzowiny w marcu 2020 r. w porównaniu z ubiegłym rokiem
Dane liczbowe sugerują, że środki ograniczające pandemię COVID-19 nie od razu wpłynęły na produkcję wieprzowiny w UE.
Handel rolno-spożywczy w UE: wartość eksportu wieprzowiny wzrosła o 58% w I kwartale 2020 r.
W pierwszym kwartale 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 wzrósł o 4,7% w porównaniu do pierwszego kwartału 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19.
W kwietniu ponad połowa brytyjskiego eksportu wieprzowiny trafiła do Chin
Po raz pierwszy Chiny stanowiły w kwietniu ponad połowę eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z Wielkiej Brytanii. Ogólny eksport wzrósł, a ceny importowe pozostały wyższe niż w ubiegłym roku.
Niemcy: Populacja świń nadal się kurczy
Populacja świń nadal spada: -2,3% w porównaniu z rokiem poprzednim.
COVID-19: Zwiększenie pomocy dla rolników z unijnego funduszu rozwoju obszarów wiejskich
Chiny zawieszają import wieprzowiny z niemieckiej rzeźni przez COVID-19
COVID-19: Tönnies tymczasowo zamyka ubojnię w Rheda
Największa niemiecka ubojnia została zamknięta.
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.
Zakłady mięsne w Stanach Zjednoczonych działają w ponad 95% możliwości po skutkach pandemii COVID-19
UE: Pomimo wyzwań, wieprzowina i inne produkty rolno-spożywcze odnotowały wzrost eksportu w lutym
Eksport wieprzowiny z UE do Chin był wyjątkowo wysoki w lutym. Podajemy wartości eksportowe i importowe pszenicy, zbóż i nasion oleistych.