artykuły na temat surowce w Artykuły

Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.

Wielkość cząstek paszy jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju

W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.

Fot. 2. Przykład przyjmowania składników luzem o wysokim potencjale zanieczyszczenia. Ameryka Północna.

Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń

Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.