Strona 15 - artykuły na temat zarządzanie
Kontrola termiczna kojców porodowych (III)
W tym rozdziale przyjrzymy się zastosowaniu lamp grzejących i temu, jak rozprowadzać ciepło w kojcu.
II Narodowy Dzień Świni
6 marca 2018r. w Tarnowie Podgórnym odbył się II Narodowy Dzień Świni. Też tam byliśmy!
Kontrola temperatury w kojcach porodowych (II)
W tym rozdziale omówimy zalety maty grzewczej
Kontrola temperatury w kojcach porodowych (I)
Większość nowo narodzonych ssaków jest bardzo wrażliwych na niskie temperatury. Jednak prosięta są szczególnie predysponowane do strat energii.
Nadzór nad porodami (I)
W tym rozdziale pokażemy kolejne fazy porodu i to, jak je kontrolować.
Zagrożenia dla zdrowia i bezpieczeństwa producentów świń
Choroby i urazy mogą skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, ekonomicznymi i emocjonalnymi, które mogą zniechęcić do wydajnego i przyjemnego systemu produkcji i życia domowego. W tym artykule wymienię kilka kategorii zagadnień związanych ze zdrowiem i bezpieczeństwem pracowników.
Przypadek kliniczny: Problemy z karmieniem prosiąt po odsadzeniu
Odsadzanie jest krytycznym momentem w życiu prosiąt. Okres ten jest niezwykle ważny, a popełnione błędy mogą prowadzić do występowania biegunki i różnicowania się prosiąt.
Idealne pomieszczenie porodowe (2/2) żywienie i kontrola warunków środowiskowych
Tym razem Joan Wennberg omawia różne systemy żywienia i kontroli środowiska w pomieszczeniach porodowych z Heraclio Corchón i Javierem Lorente.
System 3-tygodniowy, odsadzanie z początkiem tygodnia
Jest to dobre rozwiązanie, jeśli kontrola porodów i miotów w pierwszych dniach życia jest dla nas najważniejsza.
Opóźnianie przemieszczania świń do kolejnych grup produkcyjnych jest związane z problemami zdrowotnymi i gorszymi przyrostami
System 3-tygodniowy
Na małych fermach lepiej pogrupować zadania na konkretne dni, dzięki czemu w inne dni będzie mniej pracy. Pozwoli to na wygospodarowanie dni wolnych dla pracowników...
Leki i igły mogą powodować niezamierzone zagrożenia dla zdrowia osób pracujących z trzodą chlewną.
Zdecydowanie najczęstszym i najbardziej oczywistym zagrożeniem dla zdrowia osób pracujących ze świniami są przypadkowe zakłucia igłami. W tym artykule skoncentrujemy się na tym, jakie niosą ze sobą zagrożenia i jak im zapobiegać.
Przypadek kliniczny: Eradykacja PEDV na fermie 4500 loch w Peru
Artykuł pokazuje działania podjęte w celu eradykacji PEDV na fermie świń: stabilizację, dezynfekcję, monitoring i weryfikację.
Sezonowość i śmiertelność na tuczu
Ktoś może pomyśleć, że śmiertelność na półkuli północnej wzrasta w zimie ponieważ świnie mogą zamarznąć na śmierć.
Pasza dla prosiąt ssących i długość laktacji
Celem suplementowania prosiąt ssących jest zmniejszenie liczby słabo rozwiniętych zwierząt w kilka dni po odsadzeniu, a także, aczkolwiek z pewnymi różnicami, jest to korzystne zarówno przy laktacji 21-, jak i 28-dniowej.