Dania zakończy nadzór nad Salmonellą
Badania na obecność Salmonelli u świń zostaną zawieszone z dniem 1 stycznia 2025 r.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Badania na obecność Salmonelli u świń zostaną zawieszone z dniem 1 stycznia 2025 r.
Zwalczanie much nie powinno ograniczać się do miesięcy letnich, ponieważ odgrywają one znaczącą rolę w przenoszeniu chorób i dobrostanie ludzi i zwierząt.
Ramy te wzmocnią współpracę w celu wsparcia realizacji programu „Jedno zdrowie” w Unii Europejskiej.
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Światowe Stowarzyszenie Weterynaryjne i Brooke wprowadzają pierwszą na świecie listę podstawowych leków weterynaryjnych dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
Szefowie FAO, UNEP, WHO i WOAH wystosowali bezprecedensowy apel o wzmożone działania globalne
Wnioski z raportu podsumowującego Unii Europejskiej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii u ludzi, a także zwierząt gospodarskich i żywności w latach 2020/2021.
Ogniska jersiniozy i listeriozy przenoszonej drogą pokarmową przekroczyły poziom sprzed pandemii.
Plan kieruje wysiłkami agencji w walce z patogenami przenoszonymi przez żywność.
Trójstronne oświadczenie w sprawie zagrożenia pandemią świńskiej grypy wzywa do nadzoru i wymiany danych.
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Czas leci, a tempo rozmnażania się dzików przewyższa naszą zdolność do kontrolowania ich populacji.
Liczba zgłoszonych przypadków salmonellozy i kampylobakteriozy utrzymuje się na stałym poziomie w ciągu ostatnich pięciu lat, chociaż liczba listeriozy stale rośnie.
Większość zakażeń chorobami zawodowymi występuje przy uboju, kiedy ludzie zajmują się potencjalnie zakażonym mięsem lub płynami ustrojowymi. Przedstawimy tu dwa najważniejsze: zakażenie różycą i S. suis.