Dlaczego pierwsze dni po odsadzeniu są tak ważne?
Dobry start w pobieraniu paszy po odsadzeniu, w tym paszy dla prosiąt ssących i smacznych diet, ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji zdrowia i wydajności prosiąt.
Dobry start w pobieraniu paszy po odsadzeniu, w tym paszy dla prosiąt ssących i smacznych diet, ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji zdrowia i wydajności prosiąt.
Kontrolowana redukcja białka surowego i stosowanie niezbędnych aminokwasów może zmniejszyć zużycie wody i ograniczyć wydalanie azotu.
Przeprowadziliśmy wywiad z Jesúsem Etxartem, aby porozmawiać o najnowszych zaleceniach dotyczących zarządzania lochami DanBred.
Wszystkie sektory hodowlane dążą do ograniczenia importu surowców białkowych. Mączki z owadów należą do kategorii skoncentrowanych źródeł białka, ale ich właściwości odżywcze są słabo udokumentowane. Ponadto próby włączenia ich do pasz dla trzody chlewnej były przedmiotem niewielu badań.
Włączenie suszonego młóta browarnianego do paszy nie tylko dostarcza białka, ale może zmniejszyć wpływ gnojowicy na środowisko.
Ubojnia podejrzewała problemy związane z dobrostanem zwierząt, ponieważ podczas kontroli partii świń stwierdzono dużą liczbę zagojonych, złamanych żeber.
Josep Gasa i Josep Casanovas komentują ostatnie badania dotyczące wpływu spożycia paszy po odsadzeniu, zarówno z perspektywy akademickiej, jak i praktycznej.
Rozmawialiśmy z Jonatanem Sánchez-Osorio, dyrektorem technicznym Topigs Norsvin Spain, o najważniejszych punktach w zarządzaniu lochami z tej linii genetycznej.
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
W poprzednim artykule poznaliśmy koncepcję bezpieczeństwa pasz, jej wpływ na produkcję trzody chlewnej oraz odpowiedzialność przemysłu paszowego w łańcuchu żywnościowym. Teraz skupimy się na tym, jak praktycznie zastosować tę koncepcję w procesie produkcji mieszanek paszowych.
Co możemy zrobić, aby sprostać wyzwaniom w branży? Wprowadzać innowacje, prowadzić badania i przybliżać naukę do praktyki.
Mały wózek jest zaparkowany na końcu korytarza każdego pomieszczenia porodowego, tuż pod linią dystrybucji suchej paszy.
Wybór odpowiednich źródeł białka do paszy (przed) starterowej ma kluczowe znaczenie dla wspierania zdrowia jelit, zmniejszając zależność od dodatków paszowych.
Należy zapewnić prawidłowe postępowanie, przede wszystkim w następujących punktach: liczba zwierząt / poidło, rozmieszczenie, przepływ, kontrola zużycia wody, konstrukcja i wysokość poidła.
Przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i kluczową rolę w realizacji programu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.
We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.