Jaką rolę powinien odgrywać przemysł paszowy w realizacji założeń programu One Health w produkcji wieprzowiny?
Przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i kluczową rolę w realizacji programu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i kluczową rolę w realizacji programu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.
We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.
Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.
Musimy znać warunki środowiskowe, aby móc prawidłowo oszacować zużycie wody.
Czy zapominamy o znaczeniu poziomu witamin w diecie po odsadzeniu w erze po tlenku cynku?
Ogniska S. suis są często związane ze współistniejącymi infekcjami i czynnikami stresowymi zidentyfikowanymi jako potencjalne czynniki wyzwalające, ale naturalny proces infekcji nie jest w pełni zrozumiały, więc chcieliśmy wiedzieć, jaki jest stan naturalnie zakażonych świń.
W tym artykule skupiamy się na kluczowych aspektach zarządzania w celu optymalizacji wydajności tej linii genetycznej loch. Rozmawialiśmy z Carlosem Martinsem.
W ostatnich latach koncepcja precyzyjnego żywienia i cel poprawy efektywności wykorzystania podstawowych składników odżywczych jest uważana za innowacyjną technikę w badaniach nad trzodą chlewną.
Ta nowa strategia żywienia ma na celu rozprowadzenie optymalnej dawki w odpowiednim czasie do odpowiedniego zwierzęcia.
Podobieństwo składu diety przed i po odsadzeniu może mieć większe znaczenie dla wyników po odsadzeniu niż wielkość spożycia przed odsadzeniem.
W tym artykule skupiamy się na kluczowych aspektach zarządzania dla optymalnej wydajności loch z tą genetyką. W tym celu rozmawialiśmy z Pablo Magallónem, lekarzem weterynarii Działu Technicznego z PIC South Europe.
Wiele czynników wpływa na długowieczność i przeżywalność loch. Jak ważne jest więc odpowiednio ukierunkowane zarządzanie paszą, aby uzyskać dłuższą żywotność?
Eubiotyki są postrzegane jako alternatywy dla cynku i antybiotykowych stymulatorów wzrostu dla gospodarstw, które nie mogą ich używać, ale jeśli globalny trend jest taki, że te produkty nie będą już dostępne, to czy powinny być używane jako bazowe?
Precyzyjne karmienie nie tylko poprawia efektywność pobierania składników odżywczych, ale także łagodzi negatywny wpływ na środowisko.
Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń i pogorszenie średnich dziennych przyrostów bez zmiany śmiertelności?
Na tle rosnących cen towarów europejscy hodowcy trzody chlewnej ograniczają produkcję, co doprowadzi do zmniejszenia podaży na rynku trzody chlewnej w 2023 roku i utrzymania się cen na wysokim poziomie.