Larwy owadów jako źródło białka w paszy dla świń – jaka będzie przyszłość?
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
Susza w 2018 r. w Europie miała znaczący wpływ na ogólną podaż paszy na lata 2018/19.
Przywóz soi amerykańskiej do Unii Europejskiej wzrósł o 121% w bieżącym roku rynkowym (od lipca 2018 r. do połowy kwietnia 2019 r.) w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku.
Stosowanie niskich poziomów wysoce strawnego białka paszowego z pewnymi probiotykami może być dobrą strategią w obliczu ograniczeń w stosowaniu antybiotyków w paszy.
Przewidywany w ciągu najbliższych lat, gwałtowny wzrost popytu na mięso przez ludzkość spowodowało aktywne poszukiwanie alternatywy, zarówno z punktu widzenia społecznego jak i środowiskowego.