Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Celem badania była ocena skuteczności szczepienia przeciwko PCV2 u stada tuczników z wysokim statusem zdrowotnym, pod względem ilości wirusa w surowicy, współczynnika konwersji paszy i leczeniu przeciwbakteryjnym.
Zbadano wpływ tłuszczów zawartych w diecie różniących się składem kwasów tłuszczowych (FA) na metabolizm nasyconych FA (SFA) i jednonienasyconych FA (MUFA) u tuczników.
Wpływ struktury surowca paszy i jej granulacja na powstawanie wrzodów żołądka u świń jest dobrze znany. Niektóre badania wykazały korzystny wpływ dostępu do słomy na zdrowotność żołądka. Jednakże rola innych czynników, np choroby i stresu, nie jest dobrze poznana.
U świń niedobór choliny w diecie powoduje zmiany w stężeniu choliny w osoczu, co jest widoczne pod koniec laktacji. Betaina i FA w mleku również zależą od diety loch i dnia laktacji. Zmiany w stężeniach tych składników mogą mieć wpływ na rozwój prosiąt noworodków.
Wyniki sugerują, że 1,04 mg / kg ZEN może promować działanie autokrynne lub ekspresję genu greliny w jajnikach prosiąt, a ponadto przyspiesza rozwój pęcherzyków jajnikowych.
Wyniki te pokazują, że minimalne spożycie zarówno kwasu α-linolenowego jak i linolowego jest niezbędne dla loch w laktacji w celu osiągnięcia maksymalnych wyników rozrodczych
Podsumowując, należy stwierdzić, że wartość odżywcza diety z alternatywnych składników bogatych w NSP może być poprawiona przez fermentację i równoczesne dodawanie enzymów rozkładających NSP.