Strona 22 - artykuły na temat żywienie
Wpływ podaży aminokwasów i energii w późnej ciąży na masę urodzeniową prosiąt i parametry reprodukcyjne
Zwiększenie spożycia paszy w późnej ciąży poprawia nieznacznie przyrost masy ciała loszek i loch i zwiększa częstość urodzeń martwych prosiąt.
Probiotyczny fermentat kukurydzy podawany od wczesnego odsadzenia do końca tuczu
Owady jako alternatywny surowiec paszowy dla świń
Produkty uzyskane z owadów mają wysoki udział białka surowego: 40-44% w przypadku larw muchy Hermetia illucens, lub do 60% w przypadku larw meszek i koników polnych, a nawet sięgające 70% w przypadku jedwabników.
EU: waloryzacja żywności nieprzeznaczonej już do spożycia przez ludzi jako pasza dla zwierząt
Przeżywalność patogenów wirusowych w składnikach pasz dla zwierząt
UE: produkcja roślin wysokobiałkowych osiągnęła nowy rekord w 2017/2018 roku
FAO: prognozowany jest spadek produkcji zbóż
Polska: GMO do 2024 roku
Komisja Europejska oczekuje eksperckich opinii na temat białek roślinnych
Żywienie a odporność
Zmiany biologiczne w układach odpornościowym i jelitowym pojawiają się natychmiast po odsadzeniu, co ma wpływ na wzrost i zdrowie prosiąt.
Producenci trzody chlewnej mogą brać udział w Grand Prix UE PiG w 2018 roku
Plan białkowy UE
Nowe laboratoria referencyjne UE w dziedzinie zanieczyszczeń w paszach i żywności
Wpływ przetwarzania paszy i jej składu na wartość odżywczą
Granulowanie i wytłaczanie może potencjalnie zwiększyć strawność energii i składników odżywczych w diecie świń, a na ich działanie wpływa skład paszy.