Strona 28 - artykuły na temat żywienie

Ustalenie zapotrzebowania na witaminę D u świń

19-mar-2014
Zawartość witaminy na poziomie ≥ 800 IU / kg w paszy wykazała korzystny wpływ na zwierzęta hodowlane pod względem zawartości mineralnej kości i ich wytrzymałości, zmniejszenia liczby martwo urodzonych prosiąt, a także większe stężenie witaminy D w porównaniu do żywienia paszą zawierającą 200 IU / kg.
Widoczne liczne złamania żeber w częściach dystalnych, z uformowaną kostniną (strzałki).

Niedobory witaminy D u świń (I)

Witamina D jest produkowana w wyniku ekspozycji skóry na promienie ultrafioletowe-B. Większość prosiąt (i ludzi!) spędza życie w pomieszczeniach, a w produkcji nie występuje zjawisko sezonowości- zwierzęta rodzą się przez cały rok. Często więc nawet w miesiącach letnich dostęp do światła słonecznego jest ograniczony. Na szczęście aby zaspokoić zapotrzebowanie zwierząt na wit. D można stosować odpowiednio suplementowaną dietę.