Strona 28 - artykuły na temat żywienie
Marnotrawstwo paszy
Niezależnie od przyczyn, często niepotrzebnie marnujemy paszę. Zwierzęta nie zużywają wszystkiego, co jest dostarczane do gospodarstwa.
Okołoporodowa transmisja matczyna witamin i mikroelementów od lochy do prosiąt: coś więcej niż tylko deficyt żelaza?
Unia Europejska: niewielki spadek produkcji pasz
Ustalenie zapotrzebowania na witaminę D u świń
Żywienie podczas okresu odsadzania
Bez wątpienia odsadzenie od matki jest najbardziej stresującym wydarzeniem w życiu młodego prosięcia.
Czynniki związane z zarządzaniem stadem a wydajnością reprodukcyjną loch po odsadzeniu prosiąt.
Niedobory witaminy D u świń (II)
Od dawna wiadomo, że ze wszystkich przebadanych gatunków prosięta rodzą się z najniższym poziomem 25(OH)D w surowicy krwi.
Skutek podawania kreatyny w ostatnim tygodniu ciąży na przerwy między prosiętami, liczbę martwo urodzononych prosiąt i śmiertelność przed odsadzeniem
Niedobory witaminy D u świń (I)
Witamina D jest produkowana w wyniku ekspozycji skóry na promienie ultrafioletowe-B. Większość prosiąt (i ludzi!) spędza życie w pomieszczeniach, a w produkcji nie występuje zjawisko sezonowości- zwierzęta rodzą się przez cały rok. Często więc nawet w miesiącach letnich dostęp do światła słonecznego jest ograniczony. Na szczęście aby zaspokoić zapotrzebowanie zwierząt na wit. D można stosować odpowiednio suplementowaną dietę.
Dane z elektronicznych karmideł pozwalają na wykrycie przypadków gryzienia ogonów w komercyjnych stadach świń
Wpływ suplementacji paszy dwoma rodzajami mrówczanu potasu na przyrosty świń od 8 do 22 kg
Przygotowanie paszy w formie papki
Stosowanie karmienia na mokro powoduje wzrost pobierania paszy i ułatwia przejście z żywienia mlekiem na żywienie paszą.