Strona 5 - artykuły na temat żywienie
Hiszpańska prezydencja podsumowuje priorytety komisji PE
Ministrowie odbywają serię spotkań w komisjach parlamentarnych, aby przedstawić priorytety hiszpańskiej prezydencji w Radzie.
Jak ograniczyć obecność zapachu knura w tuszach wieprzowych?
We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.
Prognozy kukurydzy i soi na rok gospodarczy 2023/2024 USDA
W porównaniu do wrześniowego raportu, szacunki produkcji i eksportu kukurydzy pozostały niezmienione, podczas gdy w przypadku soi odnotowano znaczną redukcję zapasów końcowych.
Czy błonnik pokarmowy w diecie ciążowej może zmieniać mikrobiotę jelitową, wydajność i stan zapalny u loch i prosiąt?
Nowa edycja targów SPACE we Francji
W Rennes odbyła się właśnie 37. edycja wystawy SPACE, na której w tym roku szczególny nacisk położono na energię.
Wygaśnięcie środków ograniczających eksport ukraińskiego zboża do UE
Po wygaśnięciu środków ograniczających ukraiński eksport zbóż i innych produktów spożywczych do UE, Ukraina zgadza się wprowadzić środki zapobiegające nowemu wzrostowi importu do UE.
Prognozy USDA dotyczące kukurydzy i soi na sezon 2023/2024 - wrzesień 2023 r.
W przeciwieństwie do oczekiwanego cięcia światowych zbiorów kukurydzy, biorąc pod uwagę niekorzystne skutki zjawiska El Niño w Stanach Zjednoczonych, szacunki były nieco wyższe w porównaniu z sierpniowym raportem. Jeśli chodzi o soję, całkowita prognoza została ponownie obniżona ze względu na niższą produkcję oczekiwaną w Stanach Zjednoczonych.
Wietnam i Dania promują współpracę w zakresie zarządzania paszami dla zwierząt
W ramach Sektorowego Programu Współpracy Strategicznej (SSC) pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu a duńskim Ministerstwem Środowiska i Żywności, Dania wysłała ekspertów do Wietnamu w celu zapewnienia wsparcia technicznego i pobrania próbek do kontroli jakości w celu poświadczenia zgodności importowanej paszy dla zwierząt w portach.
Wytwórnia pasz w obliczu wyzwań zdrowotnych w produkcji trzody chlewnej
Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.
Suplementacja probiotykami na bazie bakterii Bacillus u loch i prosiąt
Czy chroniony maślan sodu wpływa na mikrobiotę jelitową u świń?
Leki w wodzie pitnej: standardowe zużycie i możliwe zmiany w zależności od temperatury w pomieszczeniu
Musimy znać warunki środowiskowe, aby móc prawidłowo oszacować zużycie wody.
Suplementacja diety produktami ubocznymi z zielonej herbaty (Camellia sinensis) i jej wpływ na tuczniki
Rola witamin w odpowiedzi immunologicznej prosiąt
Czy zapominamy o znaczeniu poziomu witamin w diecie po odsadzeniu w erze po tlenku cynku?