Łańcuch żywnościowy UE, który obejmuje rolnictwo, przetwórstwo żywności i napojów, handel hurtowy, detaliczny i gastronomię, zatrudnia 29 milionów osób - 14% siły roboczej UE - i generuje wartość dodaną w wysokości 800 miliardów euro.
Niemniej jednak operatorzy łańcucha żywnościowego w UE stoją w obliczu szeregu wyzwań, w tym zmian klimatycznych, rozprzestrzeniania się chorób zwierząt i szkodników roślin, oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, a także kwestii związanych z brakiem harmonizacji inicjatyw w zakresie etykietowania żywności.

Kolejnym wyzwaniem jest rozbieżność między standardami produkcji w UE i poza nią w obszarach takich jak zrównoważony rozwój, dobrostan zwierząt i informacje dla konsumentów.
Podczas dyskusji ministrowie rolnictwa UE zastanawiali się nad sposobami sprostania tym wyzwaniom i zwiększenia konkurencyjności łańcucha żywnościowego UE, przy jednoczesnym zapewnieniu stałych dostaw bezpiecznej i pożywnej żywności dla obywateli UE.
22 października 2024 r./ Consilium/ Unia Europejska.
https://www.consilium.europa.eu