Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 112,4 punktów w lutym, wzrastając o 2,0 punkty (1,8%) w porównaniu ze styczniem, co stanowi odwrotność siedmiu miesięcy kolejnych spadków i utrzymuje się o 0,9 punktu (0,8%) poniżej analogicznej wartości sprzed roku.
Międzynarodowe notowania cen mięsa drobiowego wzrosły najbardziej, a następnie wołowiny, głównie dzięki wzrostowi popytu ze strony wiodących krajów importujących. Wzrost cen wołowiny wynikał z niższej niż oczekiwano podaży z Australii, ponieważ ulewne deszcze zakłóciły transport wołowiny z głównych regionów producenckich. W międzyczasie ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły ze względu na wyższy popyt ze strony Chin, wraz z wyższym popytem wewnętrznym w Europie Zachodniej w obliczu utrzymującej się napiętej sytuacji podażowej. Z kolei międzynarodowe ceny mięsa owczego spadły ze względu na spowolnienie tempa importu przez Chiny i rekordową produkcję po odbudowie stada w Australii.
8 marca, 2024/ FAO.
https://www.fao.org