Ameryka Łacińska
Oczekuje się, że produkcja osiągnie 8,05 mln ton (Mt), co stanowi wzrost o 2,5% w odniesieniu do roku 2022 (7,86 Mt). Szacunki dotyczące handlu międzynarodowego wskazują na wzrost o 4,7% w przypadku eksportu i 0,1% w przypadku importu. W tym sensie zużycie pozorne wzrosłoby o 1,4%, przechodząc z 7,92 Mt do 8,03 Mt.
Podział prognoz dla głównych krajów produkujących wieprzowinę jest następujący:
Brazylia
Oczekuje się, że czołowy producent wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej odnotuje wzrost produkcji o 2,0% w odniesieniu do 2022 r., przy czym produkcja wzrośnie z 4,35 Mt do 4,43 Mt. Przewiduje się również, że wielkość eksportu osiągnie 1,37 Mt, co stanowi wzrost o 3,9% w porównaniu z rokiem poprzednim (1,32 Mt). Import powinien wynieść 2 000 ton (t), a spożycie wzrośnie o 1,1%, osiągając poziom 3,07 Mt.
Meksyk
Oczekuje się, że produkcja w Meksyku osiągnie poziom 1,6 Mt, co stanowiłoby 4,6% powyżej poziomu z 2022 r. (1,53 Mt). Przy tej wielkości produkcji, kraj Ameryki Środkowej nadal byłby drugim wiodącym producentem w regionie. Oczekuje się, że import spadnie o 2,7%, z 1,28 Mt do 1,24 Mt, chociaż Meksyk utrzyma swoją pozycję największego importera w regionie. Eksport powinien wzrosnąć o 3,3%, z 300 000 do 310 000 ton, podczas gdy konsumpcja wzrośnie o 1%, osiągając poziom 2,53 mln ton.
Argentyna
Produkcja wieprzowiny w Argentynie ma wzrosnąć o 1,4% w stosunku do roku poprzedniego, z 700 tys. do 710 tys. t. Zarówno eksport, jak i import szacuje się na poziomie odpowiednio 5 tys. i 65 tys. t, natomiast spożycie ma wzrosnąć o 1,3% i wynieść 770 tys. t.
Chile
Produkcja chilijska ma wzrosnąć o 0,8% w stosunku do 2022 r., przechodząc z 590 tys. do 595 tys. t. Jeśli chodzi o handel międzynarodowy, USDA przewiduje wzrost o 12,5% w przypadku eksportu (225 000 t) i 33,3% w przypadku importu (120 000 t). Spożycie ma wzrosnąć o 2,1% do 490.000 t.
Kolumbia
Produkcja wieprzowiny ma osiągnąć 525 tys. ton, co oznacza wzrost o 6,1% w porównaniu z rokiem 2022 (495 tys. ton). Z drugiej strony, spadek o 6,3% szacuje się w wielkości importu, który spadnie ze 160 000 do 150 000 ton. Zużycie wzrośnie o 3,1%, osiągając poziom 675 tys. ton.
Republika Dominikany
W Republice Dominikany oczekuje się spadku produkcji o 9,1%, z 55 000 do 50 000 ton. Import wzrośnie o 5,6%, osiągając 95 tys. ton, podczas gdy konsumpcja pozostanie na poziomie 145 tys. ton. Kraj ten doświadcza rekonfiguracji rynku wieprzowiny ze względu na ogniska afrykańskiego pomoru świń.
Gwatemala
Produkcja i eksport pozostanie na stałym poziomie odpowiednio 64.000 i 1.000 t, natomiast import (36.000 t) wzrośnie o 2,9%. Spożycie wzrośnie o 1%, osiągając poziom 99 000 t.
333 Latin America na podstawie danych USDA, USA.
https://apps.fas.usda.gov/