Wzrost indeksu cen konsumpcyjnych w Chinach w maju ubiegłego roku wyniósł 2,7% w ujęciu rok do roku, co pociągnęło za sobą wyraźny wzrost w stosunku do 1,5% zarejestrowanego w lutym. Najbardziej negatywnym aspektem tej wiadomości jest to, że główną przyczyną wzrostu są ceny żywności w kraju, w którym kilka milionów ludzi nadal żyje na granicy ubóstwa.
Pierwszym winowajcą tego zachowania cen, jest cena wieprzowiny, która wzrosła o 18,2% z powodu spadku podaży przez spadek produkcji z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń, która dotyka Chiny od 2018 roku. Wieprzowina to dwie trzecie całkowitego spożycia mięsa przez ludność chińską, a konsumpcja ta stanowi połowę całkowitej konsumpcji na świecie. Inne produkty, których ceny znacznie wzrosły, to owoce (+ 26,7%) i warzywa (+ 13,3%).
czwartek 20 czerwca 2019/ Foreign News-MAPA/ Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es