X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Australijska produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2025 r., stabilna wymiana handlowa

Oczekuje się, że australijska produkcja wieprzowiny będzie nadal rosła w 2025 roku. Pomimo stabilnych prognoz dotyczących importu i eksportu wieprzowiny w 2025 r., Stany Zjednoczone ponownie stały się głównym źródłem importu wieprzowiny do Australii.

17 wrzesień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prognozuje się, że australijska produkcja wieprzowiny wzrośnie o 2% w 2025 r. do 490 000 MT (CWE), kontynuując silny trend wzrostowy z ostatnich czterech lat. Przewidywany wzrost jest wspierany przez obniżenie cen zbóż paszowych i stabilne ceny wieprzowiny. Wzrost produkcji wieprzowiny będzie jednak moderowany przez niedawny spadek cen konsumpcyjnych wołowiny i jagnięciny, który ma ograniczyć wzrost konsumpcji wieprzowiny związany ze wzrostem liczby ludności. Przewiduje się, że konsumpcja wieprzowiny w Australii nieznacznie wzrośnie w 2025 r. do 640 000 MT (CWE).

Oczekuje się, że import wieprzowiny z Australii pozostanie stabilny na poziomie 200 000 MT (CWE) w 2025 roku. Pomimo przewidywanego wzrostu krajowej produkcji wieprzowiny, oczekuje się, że wielkość importu pozostanie niezmieniona, ponieważ wzrost produkcji krajowej zaspokoi przewidywane potrzeby konsumpcyjne. W ostatnich latach czterech największych dostawców wieprzowiny do Australii odpowiadało za prawie 95% całkowitego importu. W przeszłości Stany Zjednoczone dostarczały połowę lub więcej australijskiego importu wieprzowiny. Jednak od 2022 r. nastąpiła znacząca zmiana w kierunku pozyskiwania wieprzowiny z Danii, Holandii i, w mniejszym stopniu, Irlandii. W pierwszej połowie 2024 r. nastąpiło znaczące przesunięcie z powrotem w kierunku Stanów Zjednoczonych w zakresie importu wieprzowiny, głównie ze względu na ceny wieprzowiny w USA, które ponownie stały się niższe niż w przypadku źródeł europejskich.

Oczekuje się, że eksport wieprzowiny pozostanie stabilny na poziomie 50,000 MT (CWE) w 2025 roku. Stabilność ta wynika przede wszystkim z przewidywanego wzrostu produkcji krajowej, która ma być konsumowana głównie na rynku krajowym. Prognozowana wielkość eksportu stanowi jedynie około 10% całkowitej produkcji wieprzowiny w Australii. W związku z tym wahania wielkości eksportu mają minimalny wpływ na australijski import wieprzowiny i konsumpcję krajową. Większość australijskiej wieprzowiny eksportowana jest do krajów azjatyckich i Nowej Zelandii. Singapur jest niezmiennie najważniejszym miejscem docelowym.

11 września, 2024/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły