X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Najnowsze badania rynku ukazują możliwości dywersyfikacji eksportu wieprzowiny przez USA

Nowe badania National Pork Board szczegółowo opisują, w jaki sposób Stany Zjednoczone mogą stać się wybranym dostawcą wieprzowiny do Wietnamu i Filipin.

11 grudzień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Nowe raporty amerykańskiej National Pork Board pokazują możliwości, które mogą zdywersyfikować eksport wieprzowiny z USA w Wietnamie i na Filipinach. Raporty pokazują również, jak epidemie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji wpłynęły na przemysł wieprzowy w obu krajach i powiązane łańcuchy dostaw. Oceny rynku zostały przygotowane przez globalną firmę badawczą Gira, przy wsparciu finansowym Pork Checkoff i programu USDA Foreign Agricultural Service Emerging Markets Program.

Według badań Gira, gdy Wietnam i Filipiny wychodzą z epidemii COVID-19 i ASF, konsumpcja wieprzowiny i popyt na import wzrosną. Ten prognozowany wzrost jest sprzeczny z innymi kluczowymi rynkami, na których oczekuje się, że spożycie wieprzowiny zmniejszy się do 2030 r. Przewidywany wzrost na tych dwóch rynkach opiera się na wzroście klasy średniej i popularności wieprzowiny w kuchni wietnamskiej i filipińskiej.

Fakty na temat Wietnamu:

  • Wieprzowina to najpopularniejsze białko w kuchni wietnamskiej, a od 2000 roku całkowite spożycie wieprzowiny w tym kraju wzrosło ponad trzykrotnie, z 31 funtów do 72 funtów *.
  • Ludność kraju wkrótce osiągnie 100 milionów i jest to jedna z najszybciej rozwijających się gospodarek na świecie - nawet szybsza niż Chiny.
  • Ludność Wietnamu szybko staje się miejska, ponieważ nowe miejsca pracy przyciągają mieszkańców wsi do miast o wyższych zarobkach, co zwiększa popyt na wieprzowinę.
  • W Wietnamie całkowite przywrócenie poziomów produkcji sprzed ASF zostanie osiągnięte dopiero po 2025 r., co stworzy możliwość importu w celu zaspokojenia popytu.

źródło: Vietnam Market Assessment: 10 Year Foresight Analysis of Pork and Processed Pork Product Consumption prepared by Gira.

Fakty na temat Filipin:

  • Wieprzowina jest ceniona w kulturze filipińskiej - zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień - przy spożyciu 40 funtów * na mieszkańca.
  • Rosnący popyt na wieprzowinę, napędzany przez rosnącą populację i rosnące dochody, są istotnymi czynnikami napędzającymi przyszłość konsumpcji.
  • Do 2028 r. większość mieszkańców Filipin będzie mieszkać w miastach. Ta zmiana pomoże napędzać wzrost importu wieprzowiny, ponieważ konsumenci miejscy mają wyższe dochody, spożywają więcej mięsa i są zaangażowani w nowoczesny handel detaliczny.
  • Filipiński sektor wieprzowiny odbuduje się po wybuchu ASF do 2030 r., a do tego czasu potrzebne jest źródło importu, aby zaspokoić popyt krajowy.

źródło: Philippines Market Assessment: 10 Year Foresight Analysis of Pork and Processed Pork Product Consumption prepared by Gira

Według Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF), eksport stanowił prawie 30% produkcji wieprzowiny w USA od stycznia do września, a ponad 20% produkcji eksportowano tylko na trzy rynki - do Chin, Meksyku i Japonii.

Pełne raporty dostępne są tutaj: pork.to/international.

*Carcass Weight Equivalent (CWE)

8 grudnia, 2020/ National Pork Board/ USA
https://www.pork.org/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów