Nowe raporty amerykańskiej National Pork Board pokazują możliwości, które mogą zdywersyfikować eksport wieprzowiny z USA w Wietnamie i na Filipinach. Raporty pokazują również, jak epidemie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji wpłynęły na przemysł wieprzowy w obu krajach i powiązane łańcuchy dostaw. Oceny rynku zostały przygotowane przez globalną firmę badawczą Gira, przy wsparciu finansowym Pork Checkoff i programu USDA Foreign Agricultural Service Emerging Markets Program.
Według badań Gira, gdy Wietnam i Filipiny wychodzą z epidemii COVID-19 i ASF, konsumpcja wieprzowiny i popyt na import wzrosną. Ten prognozowany wzrost jest sprzeczny z innymi kluczowymi rynkami, na których oczekuje się, że spożycie wieprzowiny zmniejszy się do 2030 r. Przewidywany wzrost na tych dwóch rynkach opiera się na wzroście klasy średniej i popularności wieprzowiny w kuchni wietnamskiej i filipińskiej.
Fakty na temat Wietnamu:
- Wieprzowina to najpopularniejsze białko w kuchni wietnamskiej, a od 2000 roku całkowite spożycie wieprzowiny w tym kraju wzrosło ponad trzykrotnie, z 31 funtów do 72 funtów *.
- Ludność kraju wkrótce osiągnie 100 milionów i jest to jedna z najszybciej rozwijających się gospodarek na świecie - nawet szybsza niż Chiny.
- Ludność Wietnamu szybko staje się miejska, ponieważ nowe miejsca pracy przyciągają mieszkańców wsi do miast o wyższych zarobkach, co zwiększa popyt na wieprzowinę.
- W Wietnamie całkowite przywrócenie poziomów produkcji sprzed ASF zostanie osiągnięte dopiero po 2025 r., co stworzy możliwość importu w celu zaspokojenia popytu.
źródło: Vietnam Market Assessment: 10 Year Foresight Analysis of Pork and Processed Pork Product Consumption prepared by Gira.
Fakty na temat Filipin:
- Wieprzowina jest ceniona w kulturze filipińskiej - zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień - przy spożyciu 40 funtów * na mieszkańca.
- Rosnący popyt na wieprzowinę, napędzany przez rosnącą populację i rosnące dochody, są istotnymi czynnikami napędzającymi przyszłość konsumpcji.
- Do 2028 r. większość mieszkańców Filipin będzie mieszkać w miastach. Ta zmiana pomoże napędzać wzrost importu wieprzowiny, ponieważ konsumenci miejscy mają wyższe dochody, spożywają więcej mięsa i są zaangażowani w nowoczesny handel detaliczny.
- Filipiński sektor wieprzowiny odbuduje się po wybuchu ASF do 2030 r., a do tego czasu potrzebne jest źródło importu, aby zaspokoić popyt krajowy.
źródło: Philippines Market Assessment: 10 Year Foresight Analysis of Pork and Processed Pork Product Consumption prepared by Gira
Według Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF), eksport stanowił prawie 30% produkcji wieprzowiny w USA od stycznia do września, a ponad 20% produkcji eksportowano tylko na trzy rynki - do Chin, Meksyku i Japonii.
Pełne raporty dostępne są tutaj: pork.to/international.
*Carcass Weight Equivalent (CWE)
8 grudnia, 2020/ National Pork Board/ USA
https://www.pork.org/