W ubiegłym roku Flamandowie kupili produkty ekologiczne za 350 milionów euro. Konsumpcja, napędzana przez COVID-19, wzrosła o 14% w 2020 r. w porównaniu z 2019 r. Produkcja produktów ekologicznych również wzrosła, ale wzrost był mniej znaczący. Liczba rolników ekologicznych wzrosła o 6%. Powierzchnia ekologiczna wzrosła o 5% w 2020 r. do łącznie 9 124 ha. W odniesieniu do całej flamandzkiej powierzchni rolnej, produkcja ekologiczna pozostaje bardzo małym sektorem, wynoszącym zaledwie 1,5%.
172 z 593 flamandzkich gospodarstw ekologicznych (29%) utrzymuje zwierzęta pod kontrolą ekologiczną, niezależnie od tego, czy jest to połączone z jakąś formą produkcji roślinnej. To wzrost o prawie 8 procent w porównaniu do 2019 roku. Pogłowie zwierząt hodowane ekologicznie wzrosło o cztery procent w ciągu jednego roku. Szczególnie wzrosła liczba świń hodowanych ekologicznie (+59%) i kóz (+20%). W hodowli drobiu wzrost był znacznie bardziej ograniczony (4%). Ekologiczne bydło mięsne wzrosło o 3 procent, ekologiczne bydło mleczne o 1 procent.
Uprawa warzyw ekologicznych z udziałem 29% jest najważniejszą specjalizacją w sektorze ekologicznym. Rolnictwo (18%), następnie wyspecjalizowana produkcja zwierzęca (17%) i sadownictwo (14%). W produkcji zwierzęcej dwie najbardziej rozpowszechnione branże to wyspecjalizowana hodowla kur niosek i hodowla bydła mlecznego, które stanowią 5% wszystkich gospodarstw ekologicznych.
5 lipca, 2021/ Vilt/ Belgia.
https://vilt.be