X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Belgia: we Flandrii ekologiczna produkcja świń wzrosła o prawie 60%

W 2020 r. spożycie produktów ekologicznych we Flandrii wzrosło o 14%, a ekologiczna produkcja wieprzowiny odnotowała znaczny wzrost.

16 lipiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ubiegłym roku Flamandowie kupili produkty ekologiczne za 350 milionów euro. Konsumpcja, napędzana przez COVID-19, wzrosła o 14% w 2020 r. w porównaniu z 2019 r. Produkcja produktów ekologicznych również wzrosła, ale wzrost był mniej znaczący. Liczba rolników ekologicznych wzrosła o 6%. Powierzchnia ekologiczna wzrosła o 5% w 2020 r. do łącznie 9 124 ha. W odniesieniu do całej flamandzkiej powierzchni rolnej, produkcja ekologiczna pozostaje bardzo małym sektorem, wynoszącym zaledwie 1,5%.

172 z 593 flamandzkich gospodarstw ekologicznych (29%) utrzymuje zwierzęta pod kontrolą ekologiczną, niezależnie od tego, czy jest to połączone z jakąś formą produkcji roślinnej. To wzrost o prawie 8 procent w porównaniu do 2019 roku. Pogłowie zwierząt hodowane ekologicznie wzrosło o cztery procent w ciągu jednego roku. Szczególnie wzrosła liczba świń hodowanych ekologicznie (+59%) i kóz (+20%). W hodowli drobiu wzrost był znacznie bardziej ograniczony (4%). Ekologiczne bydło mięsne wzrosło o 3 procent, ekologiczne bydło mleczne o 1 procent.

Uprawa warzyw ekologicznych z udziałem 29% jest najważniejszą specjalizacją w sektorze ekologicznym. Rolnictwo (18%), następnie wyspecjalizowana produkcja zwierzęca (17%) i sadownictwo (14%). W produkcji zwierzęcej dwie najbardziej rozpowszechnione branże to wyspecjalizowana hodowla kur niosek i hodowla bydła mlecznego, które stanowią 5% wszystkich gospodarstw ekologicznych.

5 lipca, 2021/ Vilt/ Belgia.
https://vilt.be

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły