X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Belgia: rekordowy eksport wieprzowiny w 2015r.

W roku 2015 belgijski eksport wieprzowiny był rekordowy, wynosząc 858,975 ton, co stanowi 6.1% wzrost w porównaniu do roku 2014.

17 czerwiec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W roku 2015 belgijski eksport wieprzowiny był rekordowy, wynosząc 858,975 ton, co stanowi 6.1% wzrost w porównaniu do roku 2014. Analizę przeprowadziło Belgian Meat Office na podstawie danych Eurostatu.

Francja była czwartym partnerem Belgii w sektorze wieprzowiny: eksport wzrósł z 30,500 ton w roku 2014 do 40.200 ton w 2015 roku, co oznacza wzrost o prawie 32%. Wzrost ten można przypisać do znacznego wzrostu eksportu podrobów i tłuszczu wieprzowego. W sumie 90% belgijskiej eksporotwanej wieprzowiny, czyli około 767 tysięcy ton, trafiło do Europy. Głównie eksportowano tusze (471,584 ton), a następnie mięso (243,299 ton), podroby (116,640 ton) i tłuszcz (27,452 ton). Niemcy wciąż są głównym celem belgijskiego eksportu wieprzowiny (prawie 270 tysięcy ton  w 2015 roku), a następnie Polska (202.000 ton), Holandia (85.000 ton) i Francja (40,300 ton). W odniesieniu do krajów trzecich, 92.000 ton wyeksportowano, głównie ze względu na duży popyt do Chin i Wietnamu

czwartek 12 maja 2016/ BMO/ Belgia.
http://www.freshfrombelgium.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji