BePork to wysokiej jakości wieprzowina z Belgii. Nowa etykieta ma być gwarancją lokalnej produkcji od „pola do stołu,”, łącząc wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego: od producentów pasz, hodowców świń, firm transportowych, rzeźni, zakładów rozbioru mięsa i przetwórców mięsa po punkty sprzedaży.
Baza członkowska systemu jakości BePork jest wciąż rozbudowywana. Obecnie BePork to 2695 hodowców trzody chlewnej, 100 firm transportowych, 12 ubojni i 27 zakładów rozbioru.
Oprócz istniejącej podstawy prawnej dla bezpiecznego i wysokiej jakości mięsa BePork oferuje dodatkowe gwarancje. „Dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój i zdrowie zwierząt mają tu kluczowe znaczenie” - mówi prezes i dyrektor generalny VLAM Filip Fontaine. „… Znajduje to odzwierciedlenie w hodowcach trzody chlewnej, na przykład poprzez intensywne monitorowanie zdrowia ich zwierząt przez weterynarzy. Dodatkowe wysiłki mają zapewnic dobrostan i komfort w chlewni, podczas transportu i uboju… ”
Początkowo BePork był używany w sposób zorientowany na handel. Dlatego nie będą one jeszcze widoczne dla konsumenta przy stoisku mięsnym u rzeźnika lub supermarkecie. „Jest to odpowiednik niemieckiego systemu jakości”, mówi Fontaine. „Konkretnie oznacza to, że eksport wieprzowiny i żywca wieprzowego do Niemiec jest gwarantowany bez dodatkowych wymagań”. Etykieta jest dodatkowym atutem w eksporcie belgijskiej wieprzowiny do krajów trzecich.
16 grudnia, 2020/ Vilt/ Belgia.
https://vilt.be/