Szacunki dotyczące brazylijskiej produkcji rolnej na najbliższe dziesięć lat wskazują na znaczny wzrost produkcji soi, kukurydzy ozimej, ryżu, fasoli, sorgo i pszenicy.
Dane te pochodzą z badania Agricultural Projections, Brazil 2023/2024 to 2033/2034, przeprowadzonego przez Sekretariat Polityki Rolnej Ministerstwa Rolnictwa i Hodowli (MAPA), przy wsparciu Brazylijskiej Korporacji Badań Rolniczych (EMBRAPA).
Oczekuje się, że uprawy wzrosną najbardziej pod względem powierzchni obsadzonej soją (25,1%), kukurydzą ozimą (24,9%), pszenicą (18,4%), ryżem (+20,3%) i fasolą (+38,1%).
Udział krajowej konsumpcji kukurydzy, śruty sojowej i oleju sojowego podtrzyma wzrost produkcji białka zwierzęcego, utrzymując konsumpcję krajową i gwarantując eksport mięsa na poziomie 24,7 mln ton.
Zbiory kukurydzy wyniosą 153,1 mln ton, co oznacza wzrost o 32,3%, a wzrost o 37,4 mln ton nastąpi głównie w zbiorach ozimych, zgodnie z przyjętą przez producentów praktyką uprawy po soi. Szacowane zużycie na poziomie 109,8 mln ton, ze wzrostem o 30,4%, jest zgodne z rosnącym wykorzystaniem zbóż do produkcji etanolu, który obecnie przetwarza 17,0 mln ton.
Soja nadal będzie miała największą produkcję wśród zbóż, szacowaną na 199,4 mln t, co oznacza wzrost o 52,0 mln t, a mączka sojowa osiągnie 48,5 mln t, co oznacza wzrost o 8,36 mln t w ciągu najbliższych 10 lat.
Największy wzrost produkcji mięsa będzie dotyczył mięsa drobiowego (+28,4%), a następnie wieprzowiny (+27,5%) i wołowiny (+10,2%). Konsumpcja odnotuje niższy wzrost, przy czym drób wzrośnie o 26,9%, wieprzowina o 25,4%, a wołowina o 0,6%.
Szacuje się, że eksport mięsa wzrośnie o 29,7% w przypadku drobiu, 22,5% w przypadku wieprzowiny i 27,1% w przypadku wołowiny.
29 października 2024 r. / MAPA / Brazylia.
https://www.gov.br