X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Brazylia: w 2022 r. ubój świń wzrósł do rekordowego poziomu

W 2022 r. ubito 56,15 mln sztuk świń, co oznacza wzrost o 5,9% (+3,10 mln sztuk) w stosunku do 2021 r. i nowy rekord.

5 kwiecień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W każdym miesiącu 2022 r. produkcja była wyższa w relacji rok do roku, a największy wzrost odnotowano w maju (+417,01 tys. sztuk). W 2022 r. eksport świeżej wieprzowiny pozostał na wysokim poziomie, -0,1% poniżej rekordu z poprzedniego roku. Perspektywy dla hodowli świń nadal były trudne, przy wysokich kosztach produkcji i dużej podaży, co wpłynęło na opłacalność produkcji.

Ubój 3,10 mln sztuk świń więcej w 2022 r., w porównaniu z poprzednim rokiem, był napędzany przez wzrosty w 19 z 25 brazylijskich stanów wziętych pod uwagę w badaniu. Wzrosty odnotowano w:

  • Santa Catarina (+972,43 tys. sztuk)
  • Paraná (+735,94 tys. sztuk)
  • Rio Grande do Sul (+404,69 tys. sztuk)
  • São Paulo (+355,54 tys. sztuk)
  • Minas Gerais (+281,59 tys. sztuk)
  • Mato Grosso do Sul (+236,06 tys. sztuk)
  • Goiás (+49,13 tys. sztuk).
  • Spadek nastąpił w Mato Grosso (-51,68 tys. sztuk).

W 2022 r. pozycję lidera utrzymała Santa Catarina z 28,5% udziałem w krajowym uboju świń, a następnie Parana (20,4%) i Rio Grande do Sul (17,3%).

W czwartym kwartale 2022 roku ubój świń wyniósł łącznie 13,89 mln sztuk, co oznacza wzrost o 3,4% w porównaniu z tym samym kwartałem 2021 roku i spadek o 4,0% w porównaniu z poprzednim kwartałem. Był to najlepszy czwarty kwartał w serii historycznej, od 1997 roku, ze wzrostem w 16 z 24 stanów uczestniczących w badaniu.

15 marca, 2023/ IBGE/ Brazylia.
https://agenciadenoticias.ibge.gov.br

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji