Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Brazylia: w 2024 r. eksport wieprzowiny osiągnął rekordowy poziom

Pomimo niewielkiego wzrostu wielkości produkcji, eksport wzrósł o około 10%.

6 marzec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Wykres 1: Wyniki i bilans kluczowych zmiennych brazylijskiego sektora trzody chlewnej w 2024 r., zmiany roczne. Przygotowane przezDepartamento de Economía y Sostenibilidad de 333 Latinoamérica con datos del Instituto Brasileño de Geografía y Estadística (IBGE) y COMEX STAT
Wykres 1: Wyniki i bilans kluczowych zmiennych brazylijskiego sektora trzody chlewnej w 2024 r., zmiany roczne. Przygotowane przezDepartamento de Economía y Sostenibilidad de 333 Latinoamérica con datos del Instituto Brasileño de Geografía y Estadística (IBGE) y COMEX STAT
  • Ubój trzody chlewnej w 2024 r. wyniósł 57,6 mln sztuk (Mcb), co stanowi wzrost o 1,3% z 56,9 Mcb w 2023 r.

  • Produkcja wieprzowiny w 2024 r. wzrosła o 1,1% w porównaniu z rokiem poprzednim, z 5,27 do 5,33 mln ton (Mt).

  • Wielkość importu osiągnęła 3528 ton (t), co oznacza spadek o 27,8% w porównaniu do 2023 r. (4887 t).

  • Mięso solone lub w solance (55,8%), mrożone podroby (28,2%) i tłuszcz (10,6%) stanowiły 94,6% importu w 2024 roku.

  • W 2024 r. eksport wzrósł o 9,5% w porównaniu z rokiem poprzednim, odpowiednio z 1,20 Mt do 1,32 Mt.

Wykres 2: Kształtowanie się i porównanie miesięcznego wolumenu eksportu brazylijskiej wieprzowiny w 2024 r. Przygotowane przezDepartamento de Economía y Sostenibilidad de 333 Latinoamérica con datos del Instituto Brasileño de Geografía y Estadística (IBGE) y COMEX STAT
Wykres 2: Kształtowanie się i porównanie miesięcznego wolumenu eksportu brazylijskiej wieprzowiny w 2024 r. Przygotowane przezDepartamento de Economía y Sostenibilidad de 333 Latinoamérica con datos del Instituto Brasileño de Geografía y Estadística (IBGE) y COMEX STAT
  • Mrożona wieprzowina (84,6%), podroby (7,6%) oraz szynki i łopatki z kością (3,9%) stanowiły 96,2% całkowitego eksportu w tym roku.

  • Widoczna konsumpcja osiągnęła 4.01 Mt, co stanowi spadek o 1.5% w porównaniu do 2023 r., Podczas gdy konsumpcję na mieszkańca oszacowano na 18.9 kg / mieszkańca / rok.

Redakcja Departament Ekonomii i Zrównoważonego Rozwoju 333 Ameryka Łacińska | Źródła: Brazylijski Instytut Geografii i Statystyki (IBGE), https://www.ibge.gov.br/ | COMEX STAT, http://comexstat.mdic.gov.br/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły