
-
Ubój trzody chlewnej w 2024 r. wyniósł 57,6 mln sztuk (Mcb), co stanowi wzrost o 1,3% z 56,9 Mcb w 2023 r.
-
Produkcja wieprzowiny w 2024 r. wzrosła o 1,1% w porównaniu z rokiem poprzednim, z 5,27 do 5,33 mln ton (Mt).
-
Wielkość importu osiągnęła 3528 ton (t), co oznacza spadek o 27,8% w porównaniu do 2023 r. (4887 t).
-
Mięso solone lub w solance (55,8%), mrożone podroby (28,2%) i tłuszcz (10,6%) stanowiły 94,6% importu w 2024 roku.
-
W 2024 r. eksport wzrósł o 9,5% w porównaniu z rokiem poprzednim, odpowiednio z 1,20 Mt do 1,32 Mt.

-
Mrożona wieprzowina (84,6%), podroby (7,6%) oraz szynki i łopatki z kością (3,9%) stanowiły 96,2% całkowitego eksportu w tym roku.
-
Widoczna konsumpcja osiągnęła 4.01 Mt, co stanowi spadek o 1.5% w porównaniu do 2023 r., Podczas gdy konsumpcję na mieszkańca oszacowano na 18.9 kg / mieszkańca / rok.
Redakcja Departament Ekonomii i Zrównoważonego Rozwoju 333 Ameryka Łacińska | Źródła: Brazylijski Instytut Geografii i Statystyki (IBGE), https://www.ibge.gov.br/ | COMEX STAT, http://comexstat.mdic.gov.br/