W okresie od 11 do 15 maja średni wskaźnik cen wieprzowiny w 16 regionach na poziomie prowincji, śledzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi, wyniósł 36,35 juana (około 5,1 USD) za kg, co oznacza spadek o 9,1 procent tygodniowo.
Spadek cen nastąpił, gdy rząd zaczął podejmować wielopłaszczyznowe działania w celu zwiększenia podaży, w tym uwolnienia zamrożonych rezerw wieprzowiny i zwiększenia importu.
Aby złagodzić skutki nowej epidemii koronawirusa, Chiny zwiększyły wsparcie finansowe, w tym subsydia i pożyczki dla głównych regionów hodowli świń w celu przywrócenia produkcji.
Według raportu Chińskiej Akademii Nauk Społecznych produkcja wieprzowiny ma wynieść w tym roku 48 milionów ton metrycznych, czyli o 5 milionów ton więcej niż w zeszłym roku.
20 maja, 2020/ MoA/ Chiny
http://english.agri.gov.cn