W przeciwieństwie do roku 2015, ceny wieprzowiny w UE w 2016 roku odnotowują sezonowy wzrost w okresie letnim. Ceny były rosną systematycznie od końca kwietnia 2016. Ceny wieprzowiny w UE przewyższyły ceny odnotowane z maja 2015, wyniosła 150 EUR / 100 kg w połowie czerwca. Ten wzrost cen jest również związany z gwałtownym wzrostem eksportu do Chin, co daje pewną ulgę do rynku UE oraz do ściślejszą równowagę między podażą i popytem w UE.
Od stycznia 2016 roku, cena prosiąt była stabilna do około 40 euro od lutego do końca maja, a następnie na początku czerwca odnotowano niewielki wzrost, w przeciwieństwie do sezonowego trendu.
Z 90 000 ton oferowanych do prywatnego przechowywania otwartym w styczniu 2016 roku, do końca maja pozostało zaledwie 2 000 ton zapasów. Ze względu na korzystną sytuację na rynku, wpływ redukcji zapasów na ceny był bardzo ograniczony.
Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,5 kg na mieszkańca w 2015 roku, prawie 1 kg więcej w porównaniu do roku 2014. Po bardzo korzystnych perspektywach dla eksportu UE i wyższych cenach, oczekuje się, że poziom konsumpcji per capita, zmniejszy się 2016 o 1,6%, ale ustabilizuje się w 2017 roku, co jest mniej więcej zgodne z trendem w ciągu ostatnich dziesięciu lat.
piątek 8 lipca 2016/ EC/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture