Według danych Rosstat produkcja zwierząt gospodarskich i drobiu przeznaczonych do uboju we wszystkich gospodarstwach wyniosła w ubiegłym roku około 9,9 milionów ton, co oznacza wzrost o 3,1% w porównaniu z rokiem 2015. Wyniki te wskazują na wysoki poziom konsolidacji w sektorze mięsnym. W przyszłości znaczące zmiany w ratingu mogą wynikać z transakcji fuzji i przejęć (M & A), chociaż oczekuje się, że więksi gracze nadal będą rozwijać organiczny wzrost.
Nowy ranking obejmuje 25 przedsiębiorstw, które wyprodukowały w 2016 roku 4,3 miliona ton mięsa. Jest to 43% całej produkcji mięsa w kraju, przed jego przetworzeniem. Pierwsze pięć pozycji nie zmieniło się od zeszłego roku. Stabilność pięciu największych firm odzwierciedla dalszą konsolidację rynku mięsa, w tym zwiększenie siły rynkowej dużych pionowo zintegrowanych gospodarstw rolnych. Firmy wprowadziły także nowe moce produkcyjne w trybie online i wzmocniły pozycję rynkową poprzez M & A.
Według analityków Agroinvestorsa, najprawdopodobniej zmiana w rankingu w najbliższym czasie nie nastąpi. Grupa Cherkizovo prognozuje, że lepiej się ugruntuje na pierwszym miejscu w związku z zakończeniem wcześniej ogłoszonymi projektami inwestycyjnymi dotyczącymi wieprzowiny i drobiu.
Eksperci zauważają, że przemysł mięsny przesuwa priorytety inwestycyjne na inwestycje największych podmiotów zajmujących się przetwarzaniem, logistyką i zarządzaniem produktem.
wtorek 5 września, 2017/ Cherkizovo/ Rosja.
http://cherkizovo.com/en