X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chile: rekord eksportu wieprzowiny

W 2015 roku 55% chilijskiej wieprzowiny było eksportowanej, więc przemysł chilijski stał się liderem w eksporcie mięsa.

18 styczeń 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

 

Według Stowarzyszenia Producentów Chile Pig (ASPROCER), chilijski eksport wieprzowiny osiągnął historyczny rekord w 2015 roku: 55% chilijskiej wieprzowiny było eksportowanej, więc przemysł chilijski stał się liderem w eksporcie mięsa.
 

Głównym rodzajem mięsa eksportowanego przez Chile jest wieprzowina. Szacuje się, że w 2015 r dostawy osiągnęły 467 milionów USD. Pierwszy kraj pod względem znaczenia to Korea Południowa, z 30% całości eksportu. Chiny to rosnący rynek, ze wzrostem o 27% pod względem wartości eksportowanych w 2015 r.

Chilijski import wieprzowiny wzrósł w roku 2015 o 17% w stosunku do roku 2014. W tym kontekście USA nadal jest głównym dostawcą, z udziałem w rynku na poziomie 39%, a następnie jest Kanada.

Jeśli chodzi o bilans handlowy branży trzody chlewnej, był na plusie, przekraczając 350 mln USD.
W odniesieniu do produkcji, wieprzowina zajmowała drugie miejsce pod względem znaczenia gospodarczego, co stanowi 35% całkowitej produkcji mięsa pod względem wielkości.

środa 6 stycznia 2016/ Asprocer/ Chile.
http://www.asprocer.cl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji