Według najnowszych danych Chilean Agricultural Studies and Policies Office (ODEPA), w okresie styczeń-sierpień w sumie 293 tysięcy świń poddano ubojowi: stanowi to spadek o 7,9% w porównaniu do analogicznego okresu w 2013 roku. Średnia waga do sierpnia 2014 była o 1,1% wyższa niż w roku 2013, kiedy to wynosiła 100,2 kg/ tuszę, podczas gdy w okresie styczeń-sierpień 2014 było to 101,4 kg.
W odniesieniu do produkcji wieprzowiny, dziesięć lat temu osiągnęła ona 410 tysięcy ton, podczas gdy w ostatniej dekadzie rośnie na średniej rocznej stopie 3,7%. Według danych dostępnych do tej pory (okres styczeń-sierpień 2014), produkcja osiągnie 348,000 ton, a to oznacza spadek o 6,9% w stosunku do tego samego okresu w roku 2013. Na sytuację mogły mieć wpływ między innymi skutki zamknięcia projektu agrobiznesowego Valle del Huasco w miejscowości Freirina u schyłku 2012 roku, ponieważ zwierzęta pochodzące z tego zakładu nadal były poddawane ubojowi w roku 2013. Kolejnym aspektem, który mógł mieć wpływ na taki stan rzeczy był wybuch zespołu rozrodczo- oddechowego świń (PRRS ).
Jeśli chodzi o handel zagraniczny, eksport wieprzowiny do września (bez podrobów) osiągnął łącznie 88.500 ton. Oznacza to spadek o 2,4% w stosunku do roku 2013. Niemniej jednak w drugim półroczu eksport zaczął się zwiększać z miesiąca na miesiąc, niekiedy nawet dwucyfowo. Wzrost ten był wywołany zwiększeniem eksportu zwłaszcza do Rosji, Chin i Korei Południowej. Chile wykorzystało rosyjskie embargo na produkty rolne i zwierzęce z UE i USA. W okresie styczeń-wrzesień eksport do Rosji wzrósł o 21,5% w stosunku do tego samego okresu w 2013 roku.
Wykres pokazujący miejsca docelowe eksportu wieprzowiny z Chile (sty- wrz 2014).
wtorek 18 listopada 2014/ ODEPA/ Chile.
http://www.odepa.cl/