Historycznie Chile charakteryzowało się utrzymywaniem nadwyżki bilansu handlowego, w którym eksport wieprzowiny znacznie przewyższał import. Jednak w ciągu ostatnich 10 lat poziom importu z roku na rok rósł znacząco, podczas gdy eksport, mimo tendencji wzrostowej w ostatniej dekadzie, w 2021 r. wykazał znaczny spadek.
Według danych o handlu zagranicznym opublikowanych przez chilijskie Biuro Badań i Polityk Rolniczych (ODEPA), od 2012 r. eksport wieprzowiny z Chile wzrósł o 62,5%, z 169.069 t do 274 732 t w 2021 r. Z drugiej strony stwierdzamy, że import wzrósł o 62,5%. 623,6% w ostatniej dekadzie, z 20 154 t w 2012 roku do 145 830 t w 2021 roku.
Podział handlu międzynarodowego Chile w 2021 r.
Eksport
- Wielkość eksportu Chile w 2021 r. spadła o 5,1% w porównaniu do 2020 r., z 289 390 t do 274 732 t.
- Wartość eksportu wieprzowiny w ubiegłym roku wyniosła 785 milionów FOB.
- 86,9% eksportu trafiło na rynek azjatycki, przy czym wiodącym kierunkiem są Chiny z 177 328 ton.
- Głównymi pozycjami eksportowymi były mrożona wieprzowina i podroby (41%), wieprzowina bez kości (10,4%) oraz kawałki udźców i łopatek z kością (10%).
Import
- W 2021 r. import chilijskiej wieprzowiny osiągnął 145 830 t, o 38,5% więcej niż w 2020 r. (105.297 t), jest to najwyższy roczny wolumen odnotowany w ciągu ostatnich 10 lat.
- Import wyceniono na 423 mln USD CIF.
- Głównymi dostawcami były Brazylia (40,6%), Stany Zjednoczone (22%) i Niemcy (21,7%). Te trzy kraje odpowiadały za 84,2% całkowitego udziału importu.
- Głównymi produktami importowanymi były inne mrożone wieprzowiny oraz mrożona wieprzowina bez kości i polędwiczki.
16 luty, 2022/ Redakcja 333 na podstawie ODEPA. https://www.odepa.gob.cl/