Wzrost popytu spowalnia, a branża w odpowiedzi zmienia się - ponieważ musi. Wzrost produkcji i konsumpcji stwarza możliwości dla producentów chińskich i dla światowych handlarzy.
W miarę jak gospodarka Chin spowalnia, wzrasta zapotrzebowanie na białko zwierzęce, ale w kategoriach bezwzględnych roczny popyt wciąż jest duży. Chenjun Pan, starszy analityk ds. Białka Zwierzęcego mówił: "Po stronie podażowej produkcja wieprzowiny ulegnie zmianie, podczas gdy produkcja drobiu jest niepewna, a produkcja wołowiny prawdopodobnie spadnie. W konsekwencji oczekuje się, że import mięsa będzie stale wzrastał, co jeszcze bardziej umocni rolę Chin jako największego na świecie importera mięsa ".
W nadchodzących latach dodatkowa produkcja nastąpi głównie na północy i północnym wschodzie, a na południu, gdzie znajdują się rzeki i jeziora - dalszy rozwój produkcji mięsa wieprzowego będzie ograniczony.
Chiny cementują swoją rolę numeru jeden światowego importera mięsa
W najbliższych latach oczekuje się stale rosnącego importu mięsa - wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego, wzmacniając pozycję Chin jako najważniejszego na świecie handlarza mięsem. Ponieważ całkowity import mięsa do Chin kontynentalnych przekracza 6 milionów ton w 2020 r., Chiny staną się - jeśli nie są już- główne miejscem eksporterów mięsa.
Z tego rosnącego zainteresowania wynikają Ddwa ważne pytania. Pierwsze z nich to w jaki sposób Chiny będą miały wpływ na globalny handel mięsem, biorąc pod uwagę jego dominującą rolę. Drugie to w jaki sposób firmy zajmujące się produkcją białek zwierzęcych będą poszukiwały trwałego łańcucha dostaw, aby zaspokoić rosnące potrzeby rynku w Chinach.
czwartek 2 marca, 2017/ Rabobank/ Holandia.
https://www.rabobank.com