Według FAO, najnowsza wersja ma:
- wyjaśnione procedury diagnostyki i raportowania,
- zwiększoną klasyfikację epidemii z 3 poziomów do 4 poziomów i określiły odpowiednie środki reakcji na różnych poziomach i ściśle ograniczyły transport produktów wieprzowych z obszarów wysokiego ryzyka do obszarów niskiego ryzyka,
- zoptymalizowane środki reagowania w sytuacjach kryzysowych, warunki umożliwiające podniesienie kontroli ruchu i wznowienie produkcji, oraz
- zwiększone wymagania techniczne dotyczące pobierania próbek, diagnozowania, dezynfekcji i niszczenia.
W zakresie środków nadzwyczajnych istnieje pięć korekt:
- środki unieszkodliwiania podczas transportu,
- warunki do uboju (zamiast uboju wszystkich świń w Strefie Epidemii przetestować wszystkie gospodarstwa w strefie za pomocą testu wirusologicznego i wybić zwierzęta z ferm dodatnich),
- optymalizacja warunków do zniesienia ograniczeń ruchowych (wykorzystanie świń typu sentinel może skrócić okres od 42 dni do 30 dni),
- warunki ponownego uruchomienia ubojni (można ponownie uruchomić po 48 godzinach, jeśli wszystkie warunki są spełnione), oraz
- warunki do wznowienia produkcji w gospodarstwie (wykorzystanie świń typu sentinel może skrócić okres od 6 miesięcy do 45 dni).
piątek 8 lutego 2019/ FAO.
http://www.fao.org