Aby zapobiec ryzyku zawleczenia wirusa SARS-CoV-2 poprzez zanieczyszczone opakowania importowanych przesyłek, Rada Państwa, Generalny Zarząd Nadzoru Rynku we współpracy z Generalną Administracją Celną wdrożyły wspólny mechanizm zapobiegania i kontroli. Środki te poprawiają zarządzanie identyfikowalnością żywności w łańcuchu chłodniczym, w tym mięsa, drobiu i ryb i owoców morza, i mają na celu pomoc w kontrolowaniu rozprzestrzeniania się COVID-19.
Import łańcucha chłodniczego będzie śledzony od kontroli celnej przez cały łańcuch po sprzedaż hurtową, detaliczną i catering. Ustanowiono mechanizm szybkiego i dokładnego reagowania dla produktów problemowych, który będzie służył ścisłej kontroli ryzyka pandemii i utrzymaniu zdrowia publicznego.
27 listopad, 2020/ National Health Commission/ Chiny.
http://www.nhc.gov.cn/