Przewiduje się, że ubój świń w Chinach w 2021 roku osiągnie prawie 600 milionów sztuk. Produkcja została pobudzona przez większe firmy, które centralizują produkcję, modernizują obiekty i wdrażają środki bezpieczeństwa biologicznego. Jednak choroby zwierząt i niskie wskaźniki produkcyjności loch spowodują problemy dla chińskiego pogłowia trzody chlewnej i mogą zagrozić ekspansji.
Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w 2021 r. wzrośnie o 14% po rekordowo niskich wskaźnikach w 2020 r., w miarę wprowadzania do użytku ekspansji dokonywanych przez duże firmy w ciągu ostatnich dwóch lat. Jednak nawet przy ekspansji w 2021 r. produkcja wieprzowiny pozostanie poniżej poziomów sprzed ASF, utrzymując ceny krajowe na stosunkowo wysokim poziomie.
Konkurencyjne ceny importowanej wieprzowiny i produktów wieprzowych pozostaną ważnym składnikiem krajowej podaży wieprzowiny. Prognozuje się, że import wieprzowiny w 2021 r. osiągnie 4,5 miliona ton metrycznych. Stanowi to 15% spadek od 2020 r., ale nadal jest stosunkowo wysoki.
8 marca, 2021/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov/