Od października ubiegłego roku chińska produkcja wieprzowiny stale się poprawia. Według statystyk Narodowego Urzędu Statystycznego, pogłowie żywych świń na koniec pierwszego kwartału 2020 r. wynosiło 321,2 mln, co stanowi wzrost o 3,5% w porównaniu z końcem czwartego kwartału ubiegłego roku, z czego 33,81 mln stanowiły lochy , wzrost o 9,8%.
Z powodu spadku konsumpcji zmniejszyła się ścisła podaż i popyt wieprzowiny, a ceny spadły. Cena wieprzowiny w marcu spadła o 6,9% miesiąc do miesiąca, a średnia cena na rynku wieprzowiny na początku kwietnia wyniosła 53,84 juana za kilogram, spadając przez 7 kolejnych tygodni, z łącznym spadkiem o 9%.
Import produktów rolnych, takich jak soja i wieprzowina, nadal rósł. W pierwszym kwartale import soi wyniósł 17,792 mln ton, co oznacza wzrost o 6,2% rok do roku; import wieprzowiny wynosił 951 000 ton.
Ponad 90% firm paszowych i weterynaryjnych, a także zakładów uboju świń, wznowiło działalność.
20 kwietnia, 2020/ MARA/ Chiny.
http://www.moa.gov.cn/