W 2021 r. zdolność Chin do zabezpieczenia dostaw zbóż i ważnych produktów rolnych ulegnie dalszej poprawie. Oczekuje się, że powierzchnia uprawy kukurydzy wzrośnie o ponad 4%, a produkcja wieprzowiny o 20%.
W ciągu następnych 10 lat struktura rolnictwa w Chinach będzie nadal optymalizowana, a jakość i efektywność rozwoju będą nadal rosły. Średnia roczna stopa wzrostu dla kukurydzy, wieprzowiny, mleka i innych produktów wyniesie ponad 2%. Oczekuje się, że plony kukurydzy i soi znacznie wzrosną. Międzynarodowy handel produktami rolnymi stanie się bardziej aktywny i oczekuje się dywersyfikacji partnerów handlowych.
Aby utrzymać pogłowie świń na poziomie sprzed ASF, oczekuje się dalszego wzrostu podaży soi i kukurydzy, podczas gdy import wieprzowiny i drobiu ma się zmniejszyć.
14 maja, 2021/ Redakcja 333 na podstawie danych z MoA i MAPA.