W ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku Chiny zaimportowały 420 000 t wieprzowiny, co stanowi spadek o 64% w porównaniu z pierwszym kwartałem 2021 r., kiedy to import osiągnął poziom 1 160 000 t.
Chiński popyt importowy na wieprzowinę gwałtownie wzrósł w 2019 r. ze względu na brak podaży spowodowany pojawieniem się ASF po raz pierwszy w kraju w 2018 r. W 2020 r. import wzrósł prawie czterokrotnie w porównaniu z danymi sprzed pojawienia się choroby. Jednak od 2021 roku wzrost pogłowia zwierząt i produkcji wieprzowiny był coraz większy, co pozwoliło już na zmniejszenie importu o 15% w porównaniu z rokiem 2020.
Prognozy mówią o 20% redukcji importu do 2022 roku. Należy zauważyć, że w 14. planie pięcioletnim (2021-2025) zaproponowanym przez rząd chiński planuje się ustabilizowanie zdolności produkcyjnych wieprzowiny na poziomie około 55 milionów ton. Dla porównania, w 2020 roku Chiny wyprodukowały 41 milionów ton wieprzowiny.
21 kwietnia, 2022/ Redakcja 333