W 2023 r. Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich wdrożyło kompleksowy plan ograniczenia i zastąpienia śruty sojowej w paszach dla zwierząt. Obejmowało to promowanie diet niskobiałkowych, wykorzystywanie krajowych zasobów białka, zachęcanie do stosowania trawy zamiast paszy w hodowli bydła i owiec oraz dalsze ograniczanie spożycia śruty sojowej. Podjęto wysiłki w celu oceny wartości odżywczej surowców paszowych. Opracowano standard pasz o niskiej zawartości białka, a także e-book na temat zróżnicowanych formuł paszowych.
Udział śruty sojowej w diecie nadal spadał. W pierwszych 11 miesiącach 2023 r. całkowita produkcja pasz przemysłowych wzrosła o 4% rok do roku, ale zużycie śruty sojowej przez firmy paszowe spadło o 11%.
Poczyniono również postępy w badaniu alternatywnych źródeł białka paszowego, w tym przełomu w technologii przygotowania białka etanolowego Clostridium i uprzemysłowionego rozwoju nowego białka paszowego za pomocą technologii biologicznego wiązania węgla. Ponadto podjęto inicjatywy mające na celu zwiększenie wykorzystania resztek żywności jako paszy.
25 grudnia, 2023/ Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich / Chiny.
http://www.moa.gov.cn