X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chiny: nadmierna produkcja wieprzowiny obniżyła ceny

Między kwietniem a czerwcem 2021 r. nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, skłoniła małych i średnich producentów do likwidacji części pogłowia i ograniczonego zakupu prosiąt.

Źródło: Pig333
Źródło: Pig333
8 lipiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Po ponownym pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w chińskim pogłowiu świń pod koniec 2020 r., źródła ujawniły, że producenci wykazywali większe zaniepokojenie rozprzestrzenianiem się choroby. Podobno producenci świń gwałtownie zaczęli je sprzedawać, powodując spadek cen. Od stycznia 2021 r. do końca czerwca 2021 r. ceny żywca wieprzowego spadły o prawie 65 procent z powodu zwiększonego uboju, niskiego popytu konsumpcyjnego i dużej dostępności wieprzowiny na rynku. Wraz ze spadkiem ceny wieprzowiny, obniżyły się również ceny prosiąt. Źródła wskazują, że gospodarstwa hodowlane zareagowały ubojem mniej wydajnych loch hodowlanych, co wpływa na produkcję prosiąt. Tendencje te zmniejszą populację loch hodowlanych, zwłaszcza wśród małych i średnich producentów, jednocześnie wspierając dużych producentów lochami o wysokiej wydajności.

Co więcej, ceny pasz w Chinach pozostają stosunkowo wysokie, mimo że przemysł chiński rozważa różne racje składników pasz. Wreszcie, uzupełnianie komercyjnych ferm trzody chlewnej prosiętami jest opóźnione według źródeł branżowych i oczekuje się, że spowoduje niższą produkcję wieprzowiny w drugiej połowie 2021 r. FAS China przewiduje, że popyt na importowaną wieprzowinę w drugiej połowie 2021 r. i na początku 2022 r. nadal będzie silny.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy mali i średni komercyjni producenci świń wyprzedali świnie ciężkie (ponad 250 kilogramów), świnie o standardowej wadze (około 150 kilogramów) i świnie z wagą poniżej rzeźnej, gdy cena wieprzowiny spadała. Wcześniej producenci utrzymywali świnie z ciężkie, ponieważ konsumenci i przetwórcy mięsa uznawali taki produkt za pożądany. Ubój świń z niską wagą świadczy o obawach branży związanych z chorobami i spadającymi cenami, ponieważ mali i średni producenci zamykali działalność, zanim zwierzęta osiągnęły wagę rynkową. Źródła wskazują, że straty ponoszone przez gospodarstwa prowadzące tucz nasiliły się, prowadząc do dalszej paniki sprzedaży. W przypadku dużych producentów zdolność do ponoszenia krótkoterminowych strat spowodowanych niskimi cenami wieprzowiny umożliwiła im dalsze utrzymywanie celów produkcyjnych. Jednak źródła wskazują, że duzi producenci również ograniczyli zakup prosiąt do hodowli i/lub ograniczyli zasiedlanie ferm trzody chlewnej.

Źródła zauważyły, że niektórzy producenci wieprzowiny (w tym producenci na dużą skalę) zachowują teraz świnie o standardowej wadze do „drugiego tuczu”, co jest praktyką kontynuowania karmienia świń po osiągnięciu wagi rynkowej. Oczekuje się, że wydajność paszy dla takich producentów spadnie, a tempo uzupełniania stada trzody chlewnej młodszymi prosiętami ulegnie spowolnieniu.

1 lipca, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów