X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chiny: nowo wydane normy dla alternatywnych dla mięsa produktów pochodzenia roślinnego

W Chinach określono standardy dla tego rozwijającego się sektora, w tym wymogi dotyczące etykietowania.

27 styczeń 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

25 grudnia 2020 r. Chiński Instytut Nauk o Żywności i Technologii (CIFST) wydał dobrowolny grupowy standard Roślinnych Produktów Mięsnych (T / CIFST 001-2020), który zawiera definicje, wymagania techniczne i wytyczne dotyczące etykietowania, pakowania , transportu i przechowywanie roślinnych alternatywnych produktów mięsnych. Standard zostanie wdrożony 25 czerwca 2021 roku.

Roślinny sektor alternatywnych produktów mięsnych w Chinach rozwija się, a w 2019 r. pojawiło się kilkanaście firm z produktami alternatywnymi dla mięsa, które wprowadziły szeroką gamę nowych produktów dla konsumentów w Chinach.

Dokument określa wymagania dotyczące etykietowania tych produktów. Jeżeli nazwa kategorii produktu nie może odzwierciedlać prawdziwych atrybutów produktu lub nie może jasno odzwierciedlać, że produkt wykorzystuje surowce roślinne, to z nazwą produktu ma pojawiać się opisowe słowo odzwierciedlające składniki pochodzenia roślinnego lub wskazujące, że produkt symuluje produkty mięsne (tj. kiełbasa roślinna, szynka roślinna, grillowana roślinna wieprzowina)

Etykieta produktu zawiera słowa wskazujące, że produkt różni się od produktów z mięsa. Do opisania źródła surowca produktu końcowego można użyć słów „pochodzenia roślinnego” i „pochodzenia niezwierzęcego”, a także słowa „warzywo” jako opisu pomocniczego.

14 stycznia, 2021/ UDSA i CIFST/ Stany Zjednoczone i Chiny.
https://apps.fas.usda.gov/
http://www.cifst.org.cn/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły