Chiny zwiększają wysiłki w celu zagwarantowania jakości żywności poprzez zero tolerancji dla przestępczości bezpieczeństwa żywności. W czwartek, na telekonferencji Premier Li Keqiang powiedział, że bezpieczeństwo żywności ma bezpośredni wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo wszystkich ludzi, i jest podstawowym wymogiem nawet średnio zamożnych społeczeństw.
Wezwał do pełnej realizacji odnowionej ustawy Bezpieczeństwa Żywności i obiecał "zero tolerancji" dla przestępczości w zakresie bezpieczeństwa żywności. Powiedział także, że należy ustanowić system monitorowania żywności śledzenia całego procesu produkcji żywności, logistyki i sprzedaży.
Najwyższy organ ustawodawczy Chin w dniu 24 kwietnia przyjął nowelizację ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności, który nakłada na przestępców jeszcze cięższe kary. Wejdzie ona w życie w dniu 01 października.
piątek 12 czerwca 2015/ MoA/ Chiny.
http://english.agri.gov.cn