W kwietniu Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi Chińskiej Republiki Ludowej przedstawiło dokument „Perspektywy rolnicze na lata 2020–2029”., Agricultural Outlook 2020-2029.
W odniesieniu do wieprzowiny raport przewiduje, że z powodu afrykańskiego pomoru świń i COVID-19 chińska produkcja wieprzowiny spadnie w tym roku do 39 milionów ton, czyli o 7,5% mniej niż w 2019 r. Rynek wieprzowiny pozostanie napięty, a cena żywych świń pozostanie na wysokim poziomie. Jednak raport przewiduje również, że moce produkcyjne wieprzowiny powrócą do poziomów z 2018 r. w 2022 r., następnie rynek wykaże stałą tendencję wzrostową. Oczekuje się, że do 2029 r. produkcja wieprzowiny zbliży się do 60 milionów ton. Ze względu na niską podaż krajową oczekuje się, że import wieprzowiny osiągnie najwyższy w historii poziom i utrzyma się taki na wczesnych etapach, ale import będzie stale spadał wraz ze wzrostem produkcji na środkowym i późnym etapie. Zatem import wieprzowiny spadnie do około 1,2 miliona ton w 2029 r.
W odniesieniu do produktów rolnych raport stwierdza, że Chiny są w zasadzie samowystarczalne w zakresie zaopatrzenia w zboże. W ostatnich latach produkcja zbóż w Chinach utrzymywała się na stałym poziomie, z plonami przekraczającymi 650 milionów ton przez pięć kolejnych lat. W 2019 r. zbiory osiągnęły rekordowy poziom 663 mln ton.
28 maja, 2020/ Foreign News-MAPA/ Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es